Helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse om koronasituasjonen i Marmohallen i Oslo tirsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Festglade studenter blir bedt om å dempe festingen som har pågått de siste dagene. – Hvis smitten øker mye, må vi stenge landet igjen, advarer helseministeren.

– Ingen unge mennesker ønsker å spre farlig smitte, men jeg tror at mange unge ikke vet at de kan ha viruset uten å vite det og sprer det uten å ville det, sa Høie på regjeringens pressekonferanse tirsdag.

Høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) understreket at det er viktig at nye studenter blir kjent med hverandre, men ber studentene om å ha litt perspektiv på situasjonen.

– En dempet fadderuke er en veldig god investering for å slippe å sitte alene med digital undervisning på hybelen resten av høsten, påpekte Asheim.

– Uaktuelt å avlyse fadderukene

Høstens fadderuker er allerede godt i gang, og i disse dager vender over 300.000 studenter tilbake til sine respektive studiesteder. Den siste uken har en rekke fester i hovedstaden fått stor oppmerksomhet etter at over 40 personer har blitt koronasmittet på festene.

Oslo kommune varslet tirsdag at de setter inn vakter i parkene som skal passe på situasjonen, og kommunen truer med å bruke forbudet mot drikking på offentlige steder som påskudd til å stanse festingen.

Flere har tatt til orde for at årets fadderuker bør avlyses helt, men det ønsker ikke høyere utdanningsminister Asheim.

– Det er helt uaktuelt at vi skal gripe inn og komme med et råd om å avlyse fadderukene, men de hensynsløse festene må opphøre med en gang, sier han til NTB.

 

– Skal mye til for å stenge barneskolene

Neste uke starter også mange barneskoleelever første skoledag rundt om i landet. Kunnskapsminister Guri Melby (V) er opptatt av at skolehverdagen skal oppleves så normal som mulig.

– Men alt er ikke normalt. Årets førsteklassinger kan ikke håndhilse på rektor på første skoledag. En del steder får ikke vi foreldre følge barna inn i skolebygget. Smittevernreglene gir noen begrensninger i barnehage- og skolehverdagen, sier Melby.

– Vårt klare mål på nasjonalt nivå er at vi skal holde barnehager og skoleklasser åpne, slik at ingen havner bakpå i utdanning eller i opplæring. Det skal veldig mye til før vi stenger helt ned igjen, sier Melby.

Barn smittes sjelden

Koronaviruset smitter svært få barn i Norge, og neste uke åpner barneskolene med vanlige klasser som normalt.

– Skolene hadde gult nivå før ferien og vil også starte i gult neste uke. Det betyr at man kan ha vanlig størrelse på klassene, men at det bør være begrenset kontakt for å begrense eventuell smitte, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI).

Av de 9.638 personene som er smittet av covid-19 så langt i Norge, er kun 231 barn under ni år – altså 2,3 prosent.

– Barn blir sjeldnere syke av covid-19 og får milde symptomer. Men også barn kan smitte andre når de blir syke, påpeker Vold.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.