Kina, verdens nest største økonomi, bryter nye grenser både under og over jordens overflate. Tirsdag begynte kinesiske forskere på boringen av et 10.000 meter dypt hull i jordskorpen. 

Boringen av det som skal bli Kinas dypeste hull pågår i landets oljerike Xinjiang-region, ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua News Agency. Samme dag som boringen startet sendte Kina sin første sivile astronaut ut i verdensrommet fra Gobi-ørkenen. 

Den smale sjakten ned i bakken vil trenge gjennom mer enn ti kontinentale klippe- eller stenlag og nå krittsystemet i jordskorpen hvor det finnes bergarter som er rundt 145 millioner år gamle. Boringen er beregnet å ta 457 dager.

– Boreprosjektets konstruksjonsvanskeligheter kan sammenlignes med en stor lastebil som kjører på to tynne stålkabler, sa videnskapsmannen Sun Jinsheng ved Chinese Academy of Engineering. 

President Xi Jinping oppfordret i en tale til noen av nasjonens ledende forskere i 2021, til fremgang i utforskningen av jordens indre for å identifisere mineral- og energiressurser og bidra til å vurdere risikoen for miljøkatastrofer som jordskjelv og vulkanutbrudd. 

Dette blir det annet borehull som når 10.000 meters dybde. Det dypeste menneskeskapte hull på jorden er fremdeles det russiske Kola Superdeep Borehole bare 12 kilometer fra Norge. Russerne nådde en dybde på 12.262 meter i 1989 efter tyve års boring.

 

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.