Et synkehull som lørdag 30. juli dukket opp nord i Chile, har doblet seg i størrelse og vokst seg stort nok til å kunne sluke seks Rio de Janeiro-Kristusstatuer oppå hverandre med sine gigantiske armer utstrakt. Arbeidet ved en nærliggende kobbergruve er stanset.

Synkehullet er nu 50 meter i diameter og 200 meter dypt, melder Reuters

Geologer fra det chilenske Servicio Nacional de Geología y Minería (Sernageomin, geologi- og gruvedriftstilsyn) undersøker området og har etablert en hundre meters sikkerhetssone rundt hullet.

Synkehullet ligger nær en kobbergruve som drives av det kanadiske selskapet Lundin Mining, 665 km nord for Santiago de Chile. Sernageomin har beordret stopp i alt arbeid i gruven og startet en «sanksjonsprosess», uten å gi detaljer om hva det skulle innebære. 

Lundin sa i forrige uke at hullet ikke påvirker arbeidet og at de jobber med å finne årsaken til at det er oppstått. 

Opprinnelig målte synkehullet omtrent 25 meter i diameter og det var synlig vann i bunnen av det. 

Synkehull dannes der vann samler seg under jorden uten eksternt avløp, noe som får vannet til å skjære ut underjordiske huler, ifølge Live Science. Det dannes regelmessig synkehull i nærheten av gruver. De oppstår oftest over mange år, men kan åpne seg ganske plutselig og ta biler, hus og gater med seg i dypet.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.