Gasslekkasjen fra Nord Stream 2 hadde ved åttetiden mandag morgen økt sammenlignet med i går og måler i dag cirka 30 meter i diameter. Økningen gjelder utslippet innenfor svensk økonomisk sone, og er etablert til tross for tidligere gitte prognoser fra Nord Stream om at utslippet ville opphøre søndag.

Samtidig er utslippet fra Nord Stream 1 ikke lenger synlig på overflaten. Kustbevakningen har foreløpig ingen forklaring på hvorfor lekkasjen har avtatt raskere i dansk farvann, men i en pressemelding heter det at utslippet i svensk økonomisk sone kan fortsette «en lengre tid».

Det russiske selskapet Gazprom sa mandag at lekkasjene er stoppet og at trykket har stabilisert seg, ifølge Reuters. Selskapet opplyser nå at det jobber med å minimere miljøpåvirkningen av utslipp.

Den pågående etterforskningen angående de antatte angrepene mot North Stream 1 og 2 ledes av svenske påtalemyndigheter og utføres av sikkerhetspolitiet Säpo, med støtte fra Kustbevakningen. Hvilken rolle Kustbevakningen har i dette arbeidet, og hvilke tiltak myndigheten gjør, ønsker de ikke å svare på:

«När det gäller vår förmåga, är vi i regel restriktiva i att beskriva den närmare, då den kan vara avgörande för oss att utföra våra uppdrag. Vi har kontakt med danska myndigheter, då det i dansk ekonomisk zon finns två liknande gasläckor. Vilka länder i övrigt som vi eventuellt har eller inte har kontakt med i samband med den här händelsen, kommenterar vi inte», skriver Kustbevakningen.

Den svenske Kustbevakningen overvåker lekkasjene i den svenske økonomiske sonen døgnet rundt, ved bruk av fly og skipet KBV 003 «Amfitrite». Hovedoppgavene er å overvåke utslipp og sjøtrafikk i området, være i beredskap for miljøredning og bistå skipsfarten. Tidligere mandag bekreftet det svenske forsvaret overfor Aftonbladet at ubåtredningsskipet HMS «Belos» er sendt til åstedet for å undersøke eksplosjonene ved gassledningene. 

Les også:

Russland: Sprengningen av Nord Stream fant sted i «USA-kontrollert sone» – innkaller til møte i FNs sikkerhetsråd

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.