Ifølge svensk og dansk informasjon er det trolig sabotasje som ligger bak lekkasjen fra Nord Stream 1 og 2 .

– Regjeringen ser svært alvorlig på situasjonen, sier avtroppende statsminister Magdalena Andersson (S) under pressekonferansen tirsdag kveld. 

Magdalena Andersson fortalte at det var opplysninger om sabotasje fra flere ulike kilder. Ifølge den avtroppende statsministeren har det fremkommet danske opplysninger om at det er en bevisst handling. 

Detonasjonene skjedde ifølge Andersson både i svensk og dansk økonomisk sone, men ikke på landenes territorium.

– Det er ikke snakk om et angrep på svensk eller dansk territorium. Men når det sagt tar regjeringen det som skjedde svært alvorlig, sa Magdalena Andersson.

Den avtroppende statsministeren har innkalt til møte i Sikkerhetspolitisk råd onsdag. Hun oppfordret det svenske folket til å «være på vakt» og ikke spre sensitiv informasjon,

Svensk politi etterforsker lekkasjen. Klassifiseringen er foreløpig grov sabotasje og politiet samarbeider med andre relevante myndigheter, melder Sveriges Radio Ekot.  Säpo og det svenske forsvaret inngår. Det svenske forsvaret skriver på Twitter at de følger utviklingen og utelukker ikke noe.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.