Mange har blitt forundret over at en mur fra steinalderen som en gang sto på land, nå befinner seg på bunnen av Østersjøen.

Det var en oppsiktsvekkende nyhet da forskere fant en 10.000 år gammel og muligens menneskeskapt mur på bunnen av Østersjøen. Den stiller jo et spørsmål ved om de såkalte menneskeskapte klimaendringene faktisk er reelle.

David Lundbek Egholm er professor i geovitenskap ved Aarhus Universitet. Han mener at dette funnet ikke forandrer på noe, skriver Faktisk.no.

– På den tiden steg vannstanden på grunn av naturlig, global oppvarming etter istiden. Det er en del av klimaets rytme. Men vi mennesker er nå i ferd med å endre på den rytmen, sier han.

Den globale vannstanden var for 20.000 år siden 120 meter lavere enn den er i dag, da den siste istiden var på sitt høyeste, fordi vannet befant seg i isdekket på land.

Dette betydde at det vi i dag kjenner som Østersjøen og Nordsjøen, slett ikke fantes. Det var én stor landmasse.

– Du kunne gå fra Danmark til England. Der Nordsjøen er nå, fantes blant annet landskapet som kalles Doggerland, forteller David Lundbek Egholm.

Belgias sentral­bank­sjef: – Det grønne skiftet vil gjøre folk fattigere

Men som kjent tok istiden en slutt. Det ble gradvis varmere, isen smeltet, og vannstanden steg med vel 1 meter hvert hundrede år, til den nådde grensen for omtrent 5000 år siden.

Det var altså smeltevann fra istiden som fylte Østersjøen, og som endte med å drukne den nevnte muren.

Steinaldermuren ble altså offer for global oppvarming og stigende vannstander, nøyaktig det samme som forskere mener mennesker forårsaker i dag, 10.000 år senere.

– Jorden har befunnet seg i en naturlig rytme de siste par millioner år: istid, mellomistid, istid, mellomistid, sier David Lundbek Egholm og utdyper at vi i dag befinner oss i den varmeste delen av en mellomistid.

– Så hvis vi fulgte Jordens rytme, skulle det faktisk gradvis begynne å bli kaldere nå, sier han og legger til at det motsatte skjer.

Professoren hevder at steinaldermuren derfor er et bevis på at menneskeskapte klimaendringer er et faktum.

– Det er altså ingen motsetning mellom naturlige og menneskeskapte klimaendringer. Tvert imot viser fortidens naturlige klimaendringer oss hva som skjer når atmosfærens innhold av drivhusgasser øker. Det blir varmere, og vannstanden stiger, sier David Lundbek Egholm.

Faktisk.no har ikke hentet inn noen motstemme til professoren i Danmark, og artikkelen blir derfor preget av å ha en tydelig agenda i klimapolitikken.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.