John Lee, leder for bymyndighetene i Hong Kong. Foto:  AP Photo/Louise Delmotte, File

Hongkong viser stadig at byen i dag tilhører det totalitære kinesiske regimet. Nå har myndighetene sørget for å fjerne bøker med såkalt usunne ideer fra bibliotekene.

Hongkong må ikke anbefale bøker med usunne ideer, mener lederen for byens myndigheter. Uttalelsen kommer etter at en rekke bøker er fjernet fra bibliotekene i den delvis selvstyrte kinesiske byen.

Blant annet er bøker med en tegneseriestripe som ofte omhandler forholdet mellom Hongkong og resten av Kina, blitt fjernet i løpet av den siste uken.

Det går mot full sensur og et totalitært styre også i Hongkong, i strid med avtalen som ble inngått med Storbritannia da Kina overtok kontrollen over Hongkong i 1997.

NTB-AFP melder om saken.

Noen journalister har gjort en gjennomgang av hvilke bøker som nå faktisk finnes på bibliotekene. Det viste seg at bøker som omhandler drapene på demonstranter på Tiananmen-plassen i Beijing i 1989 og andre politiske temaer, var forsvunnet.

– Vi må ikke anbefale bøker som er ulovlige, i strid med opphavsrettsbestemmelsene eller som inneholder usunne ideer, sier John Lee, lederen for bymyndighetene.

Han legger til at bøkene på byens offentlige biblioteker er de som anbefales til innbyggerne.

Tegneseriestripen som ikke lenger er å finne på bibliotekene, tegnet av Wong Kei-kwan, er også blitt fjernet fra en av byens aviser.

En bok her og en avis der, friheten for befolkningen i Hongkong fjernes bit for bit.

Les også:

Demokratibevegelse i Hongkong oppløses

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.