Et universitet i Hongkong har besluttet å fjerne en skulptur av den danske kunstneren Jens Galschiøt. Det har vakt sterke reaksjoner.

Den åtte meter høye skulpturen «Pillar of Shame» har stått inne på området til University of Hongkong siden 1997 og er et monument over massakren på Den himmelske freds plass i Beijing i 1989.

Men i forrige uke besluttet universitetsledelsen å fjerne skulpturen etter råd fra et advokatfirma, angivelig som følge av at myndighetene i Hongkong slår hardt ned på politiske dissidenter.

Kobberskulpturen «Pillar of Shame» viser 50 plagede, lidende ansikter. Billedhuggeren Jens Galschiøt har nå hyret en advokat for å få sikret at statuen blir trygt transportert tilbake til Danmark. Han sier han hadde foretrukket at skulpturen hadde blitt værende i Hongkong.

At kunstverket er fjernet, har ført til mange reaksjoner, ikke minst i Danmark. Jens Galschiøt får støtte fra flere danske politikere som krever at utenriksminister Jeppe Kofod må kalle den kinesiske ambassadøren til Kina inn på teppet.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.