Utviklingen av kunstig intelligens går nå veldig raskt. Dette møtes med begeistring av noen, og bekymring av andre. Billige roboter og automatisering kan fjerne millioner av dagens jobber.

Samtaleroboten ChatGPT tiltrekker seg oppmerksomhet. Elever har i løpet av få måneder tatt appen i bruk for leksehjelp og til hjemmeoppgaver. Kritikere frykter at den også gjør det enkelt å jukse i skoleoppgaver.

Høgskolelektorene Ine Bratsvedal og Marie Glasø Glein underviser barnehagelærerstudenter i RLE-faget ved Dronnings Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning. Siden januar har de undersøkt hvilken informasjon samtaleroboten ChatGPT gir dersom man bruker den som veileder. Dette forteller de til kunnskapsavisen Khrono.

På spørsmål om hva som er det mest oppsiktsvekkende funnet i forskningen deres, trenger ikke Bratsvedal lang betenkningstid før hun svarer. Når man spør ChatGPT om hvordan man bør markere muslimske høytider i barnehagen, får man nemlig som svar at barna bør lage tegninger av og illustrasjoner om Muhammed.

Om det er riktig eller galt av ChatGPT å anbefale barnehagelærere til å instruere barnehagebarn til å tegne Muhammed, skal folk få tenke fritt rundt. Men at det er oppsiktsvekkende, er det liten tvil om, mener Bratsvedal.

«Å markere muslimske høytider i barnehagen innebærer en respektfull tilnærming til religionen. Å ta hensyn til bildeforbudet i islam og ikke legge opp til aktiviteter som går imot bildeforbudet, er en del av det å vise respekt for religionen man skal formidle i barnehagen. Jeg mener det er galt å legge opp til å tegne Muhammed i barnehagen. Det er skivebom», sier høgskolelektoren.

Et annet spesielt funn i Bratsvedals og Glasø Gleins forskning var at de fikk det samme svaret uansett hvordan de formulerte spørsmålet. Bratsvedal gjennomførte et eksperiment under ei forelesning med studenter ved å spørre ChatGPT på storskjerm hva han anbefaler barnehagelærerstudentene å gjøre når man kommer til en muslimsk høytid i barnehagen.

«Ikke overraskende var svaret å pynte barnehagen med tegninger av Muhammed for å skape god stemning. Det er jo ikke akkurat det vi anbefaler studentene våre å gjøre», humrer Bratsvedal.

Australia: Kunstig intelligens saksøkes for ærekrenkelse

Microsoft integrerer språkrobot i søkemotor og nettleser

Ny form for svindel: Kunstig intelligens kopierer din stemme

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.