Borgermesteren i den lille byen Hepburn Shire nær Melbourne i det sydlige Australia, truer med å saksøke firmaet OpenAI for falske påstander fremsatt av den tekstgenererende roboten ChatGPT. 

Ifølge roboten som er basert på kunstig intelligens, har han sittet fengslet for bestikkelser. Dette er første gang noensinne at en AI-chatbot, en kunstig intelligens, anklages for ærekrenkelse.

Velformulert robot

ChatGPT er en chatbot basert på kunstig intelligens. Den ble lansert av OpenAI som en prototype i november 2022 og fikk raskt oppmerksomhet for sine detaljerte og velformulerte svar på en rekke kunnskapsfelt. 

Borgermester Brian Hood ble bekymret for sitt offentlige omdømme da han ble oppmerksom på ChaGPTs injurierende påstander. Ifølge Reuters ble han feilaktig anklaget for å være skyldig i en bestikkelsesskandale på tidlig 2000-tall som involverte et datterselskap av Australias sentralbank, skriver den norske nettavisen Teknokratiet.

28 dagers frist

Hoods advokater kunne avsløre at han ikke er skyldig i anklagen. Han hadde jobbet for sentralbankens datterselskap, seddelpressen Note Printing Australia, men det var han som hadde varslet myndighetene om at Note Printing Australia bestakk utenlandske embedsmenn for å oppnå kontrakter om trykking av pengesedler. 

21. mars sendte Hoods advokater et brev til ChatGPT-produsenten OpenAI hvor de ga selskapet en frist på 28 dager til å rette opp feilene eller risikere å bli saksøkt for ærekrenkelse. OpenAI skal så langt ikke ha svart.

Ny anvendelse av injurielovgivningen

ChatGPT er blitt den mest omtalte AI-chatbotene globalt. Hvis Hood går videre med søksmålet vil det bli første rettssak mot ChatGPT. Advokat James Naughton sier det vil være en skjellsettende anvendelse av injurielovgivningen: 

– Det vil være en milepæl om injurielovgivningen brukes mot kunstig intelligens og elektronisk publisering. 

Kunstig intelligens er vanskelig å fatte

Naughton sa videre at det er vanskelig for brukere å forstå hvordan kunstig intelligens kommer frem til sine konklusjoner:

– Brukerne får en falsk fornemmelse av nøyaktighet ettersom ChatGPT unnlater å ta med fotnoter. Hvordan algoritmen kommer frem til nettopp dét svaret er meget ugjennomsiktig.

Sett utviklingen av kunstig intelligens på pause

Flere ledere i teknologibransjen inkludert Elon Musk og Apples medgründer Steve Wozniak, har oppfordret verden til å stanse treningen av AI-systemer som kan overgå ChatGPT inntil det er utviklet retningslinjer for AI, skriver Teknokratiet i en annen artikkel: 

– GPT-4 har vist seg så smart at den kan ta over mange menneskelige oppgaver. Den kan brukes i finansverdenen, til jus, programmering og til å tjene penger. På universitetene er det vanskelig å vite hva som er skrevet av studentene og hva som er produsert av kunstig intelligens. GPT-4 har bestått en rekke amerikanske eksamener. På Amazon florerer det med bøker der medforfatteren er ChatGPT. Det er liten tvil om at slike systemer vil forstyrre ikke bare samfunnet, men også økonomien.

CupidBot flørter for deg

Teknokratiet skriver også om CupidBot, en flørte-app som er basert på ChatGPT-4. Den flørter for deg og avtaler stevnemøter. Den lærer hvilke preferanser du har og legger an en tone i flørtingen som ligner på din:

– Enten du ønsker at den skal være direkte, humoristisk, nonchalant eller aggressiv. Slik kan du hoppe over den ‘kjedelige’ introduksjonsfasen og gå rett på date.

– Utviklerne har sett et marked for menn som ikke får like mange Tinder-møter som de skulle ønske. Tjenesten lover å ordne deg flere avtaler i uken ‘slik at du kan gå rett til den beste’ uten å åpne en eneste app. 

Kunstig uintelligent

Å lure på hvor kunstig intelligens er i ferd med å lede oss, er kanhende kunstig uintelligent. Time will sjåv, som han sa den teknologiinteresserte Reodor Felgen.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.