Det har blitt en tradisjon at Sex og Politikk tilbyr gratis undervisningsopplegg i årets sjette uke. 

Siden 2010 har den ideelle organisasjonen tilbudt landets grunnskoler gratis materiale til seksualitetsundervisningen.

«Uke 6» er navnet på opplegget som har som mål å styrke skolens undervisning om seksualitet.

– «Uke 6» er et resultat av at det er politisk enighet om at det er viktig at elever får seksualitetsundervisning, men at det er ikke del av lærerutdanningen. Vi vil styrke lærernes evne til å ha den type undervisning, og får kjempegode tilbakemeldinger, sier daglig leder Tor Hugne Olsen til Vårt Land.

Han understreker at alt materiell om seksualitetsundervisning fra Sex og Politikk bygger på Kunnskapsløftet fra 2020, hvor læreplanene blant annet slår fast at elever etter 4. trinn skal kunne samtale om «kjønnsidentitet og om menneskets reproduksjon», samt om «grenser knyttet til kropp, hva vold og seksuelle overgrep er».

Årets tema er samtykke, som fikk klart flest stemmer da organisasjonen spurte lærerne om innspill etter fjorårets uke 6.

– Antallet lærere og skoler som deltar, øker år for år. Veldig få har et innpass i skolen slik som vi har, sier Olsen.

Esben Esther Pirelli Benestad fratatt legelisensen

Det er imidlertid ikke alle som jubler for dette tiltaket.

I Facebook-gruppen Kristent Foreldrenettverk, som har over 2000 medlemmer, reagerer mange med både sinne og bekymring over opplegget.

– Min hovedbekymring handler om en fremstilling av kjønn som ikke er sann. De har et ideologisk syn på kjønn som ikke er rotfestet i naturvitenskapen, sier Peter Risholm, en av gruppens moderatorer.

Risholm stod bak det såkalte foreldreoppropet, et dokument som med 15.000 signaturer ville endre det de omtalte som «kjønnsforvirrende undervisning», og som fremholder at «kjønn [kun] er en biologisk mekanisme for reproduksjon».

I det kristne foreldrenettverket på Facebook er det flere som ser ut til å dele Risholms bekymring. «Hva er poenget med å diskutere samtykke med barn??!», skriver en. «Vranglære og usannheter», skriver en annen. «Du kan ta barnet ut av skolen og undervise han/hun hjemme og vinkle tema din vei», foreslår en tredje. Et annet medlem mener Uke 6 er «et grusomt overgrep mot barn».

Risholm forstår folks frustrasjon.

– Jeg kan ikke snakke for alle i den gruppa. Det kan ikke sammenlignes med et fysisk overgrep. Med det sagt er jeg enig i at deler av dette bygger på informasjon som barn ikke nødvendigvis har godt av. Det handler om at barn får motstridende informasjon om hva kjønn er, sier han.

Risholm reagerer særlig på at det i en tekst adressert til lærere på mellomtrinnet står at «det kan være lurt å ha en samtale om kjønn i forkant av bruk av materiellet, så du er sikker på at alle elevene har kjennskap til at kjønn ikke bare er jenter og gutter».

– Barn kan godt lære at det finnes folk som opplever inkongruens eller kjønnsdysfori, men det er noe annet å si at det finnes flere kjønn, mener Risholm.
Tor Hugne Olsen i Sex og Politikk sier organisasjonen kanskje har hatt mindre å gjøre med foresatte enn de burde, men han opplever like fullt at det er liten motstand fra elevenes foresatte.
– Det er stor enighet om at dette er bra, men vi tar alle innspill alvorlig. Er det spesielle ting folk er bekymret for, kan vi gjerne gå inn i en diskusjon. Det er riktignok først og fremst politikerne de må forholde seg til. Vi baserer som sagt dette på kompetansemålene, avslutter han.


Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.