Benestad, som selv er transperson, har i rundt 35 år tatt imot og behandlet personer fra hele landet som opplever kjønnsinkongruens – en såkalt uoverensstemmelse mellom kjønnsidentitet og kjønnet man er født med.

Onsdag ettermiddag ble det kjent at Helsetilsynet inndrar legelisensen til den kjente legen og sexologen, skriver Dagbladet.

– De har hatt en skuddpremie på meg i over 20 år, og det stemmer at de nå har fratatt meg autorisasjonen. Jeg fikk beskjeden i går kveld og har fått en klagefrist på tre uker, og den vil jeg benytte meg av, sier Benestad.

Bakgrunnen for den fattede inndragelsen er bekymringsmeldinger som ble sendt til Statsforvalteren i Agder i fjor, der det blant annet fremkom at Pirelli Benestad hadde unnlatt å henvise pasienter til Rikshospitalet.

– Jeg har unnlatt å henvise pasientene mine til Rikshospitalet, jeg vil dem ikke så vondt. Jeg har bedre kompetanse enn dem på dette feltet, det er bare å sammenligne CV-ene. Dessuten er det meningsløst lang ventetid ved Rikshospitalet. Det er også pasienter som ikke vil til Rikshospitalet av ulike grunner, sier Benestad, som gjerne vil bli titulert som «hen».

Helsetilsynet reagerer på dette og gir nå sin forklaring på hvorfor legelisensen til «hen» Benestad ble inndratt.

– Helsetilsynets vedtak er et resultat av en samlet behandling av tre ulike tilsynssaker fra Statsforvalteren. Disse har grunnlag i bekymringsmeldinger fra helsepersonell og pårørende. Vi har vurdert hvordan Benestad har utredet noen pasienter med kjønnsinkongruens, og hens forskrivning av vanedannende medisiner til flere pasienter, sier assisterende direktør i Helsetilsynet, Heidi Merete Rudi.

– Etter vår vurdering går Benestads mangelfulle utredning av pasienter med kjønnsinkongruens og uforsvarlige rekvirering av vanedannende legemidler på bekostning av pasientsikkerheten, konkluderer hun.

Sexolog Esben Pirelli Benestad blir andaktsholder i NRK

Benestad driver et legekontor i Grimstad, der «hen» i rundt 35 år har tatt imot pasienter som opplever en uoverensstemmelse mellom kjønnsidentitet og fødselskjønn, og har blant annet skrevet ut hormonbehandlingspreparater.

Helsetilsynet viser til at det er klare retningslinjer for hvordan forskrivning av vanedannende medisiner skal gjøres på en forsvarlig måte.

– Helsetilsynets vurdering er at Benestad ikke har hatt en praksis som har vært i tråd med nasjonale og internasjonale retningslinjer, sier Rudi.

Til Benestads utsagn om at hen har bedre kompetanse enn Rikshospitalet-legene, svarer hun:

– Vi drar ikke i tvil at Benestad har høy kompetanse på kjønnsinkongruens, men «hen» har ikke sørget for den tverrfaglige og forsvarlige utredningen som forventes og som det er enighet om. I de sakene som har dreid seg om forskrivning av medikamenter, har «hen» ikke fulgt retningslinjene for forskrivning av medikamenter som kan skape avhengighet og vedlikeholde et misbruk. Benestads behandling avviker såpass mye fra god praksis at den vurderes som uforsvarlig.
Rikshospitalet ønsker ikke å kommentere saken.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.