Malaysiske Ko Chuan Zhens lidenskap for ren energi og klimaendringer ble først vekket når han gikk på universitet, men etter at han så den Oscar-vinnende dokumentaren «An Inconvenient Truth» fra 2006, med den tidligere amerikanske visepresidenten Al Gore i hovedrollen, ble han klimafrelst.

Mr Ko, nå 39, kastet seg på en karriere i fornybarindustrien for rundt 15 år siden, og jobbet med grønne prosjekter i et dusin land før han kom hjem til Malaysia og hovedstaden Kuala Lumpur.

I 2012 slo han seg sammen med to skolevenner og grunnla Plus Xnergy, et selskap som hjelper hjem, bedrifter og bygninger med å utvikle sine egne solenergisystemer eller skaffe rene energiforsyninger fra andre steder.

Gründeren – som har jobbet med møbelforhandleren Ikea, logistikkgiganten DHL og underholdningskonglomeratet Sony og har utviklet seks solparker over hele Malaysia – sa at bevisstheten om fornybar energi blant folk i landet er den høyeste han har opplevd.

Ikke desto mindre advarer Ko og andre energieksperter om at Malaysia henger etter sine sørøstasiatiske naboer på ren energiutvidelse, da mangel på økonomiske insentiver og investeringer, kombinert med byråkrati, holder tilbake de store prosjektene som trengs for at landet skal oppfylle sine ambisiøse klimamål.

Malaysia har nemlig satt seg som mål å ha null utslipp innen 2050.

– Malaysia regnes som ganske gjennomsnittlig i Sørøst-Asia når det kommer til det grønne skiftet, sier Ko i et intervju med Reuters.

Han får imidlertid motstand.

– Fornybar energi står i dag kun for om lag 9 prosent av Malaysias kraftproduksjonskapasitet, sier  Attaurrahman Ojindaram Saibasan, kraftanalytiker i dataselskapet GlobalData.

Saibasan mener derfor at den malaysiske regjeringens mål er totalt urealistisk.

– Malaysia mangler en sterk fornybar energipolitikk, sier Saibasan, hvis firma publiserte en rapport om Malaysias kraftsektor i forrige uke.

– Det er ingen insentiver som tilbys for en storskala av fornybar energi, sier han og legger til at kull og naturgass for tiden utgjør om lag 75 prosent av Malaysias kraftkapasitet.

– Malaysia ligger bak Indonesia, Filippinene, Thailand og Vietnam i fornybar kraftproduksjon, fortsatte  Saibasan.

Forskere og kampanje­grupper gir Elon Musk skylden for «falsk informasjon om klima­forandringer»

Det er mye som mangler for at Malaysia skal bli god på fornybar energi, skal man tro kraftanalytikeren.

– Regjeringen sliter med å tiltrekke seg investeringer i store fornybare energiprosjekter på grunn av en svak økonomi og mangel på en robust politikk for å gjøre ren kraft mer attraktiv enn fossile brensler, sier Saibasan.

De siste månedene har Indonesia og Vietnam inngått store finansavtaler med rike nasjoner for å stenge kullkraftverk så tidlig som mulig og dermed redusere klimagassutslippene fra kraftsektoren.

Det skaper store problemer for Malaysia, som importerer sitt kull fra Indonesia og Australia.

Peter Godfrey, administrerende direktør ved Energy Institute i Singapore, sier at han forventer at Malaysia vil diskutere en lignende energiovergangsavtale med rike land for å kutte i bruken av kull.

– Problemet er å legge ned en relativt ny og moderne kullkraftproduksjon – for hvem skal betale for det? spør Godfrey, og legger til:

– Dette kan ikke gjøres kun av Malaysia, de må ha assistanse og hjelp fra det internasjonale samfunnet.

Mr. Ko gir imidlertid ikke opp.

– Det er rom for lokale aktører og lokale myndigheter til å prøve og feile, lære av feil, forbedre politikk, kvalitet på arbeid og teknologier, sier han.

– Det kan gradvis vokse.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.