G7-landene har bestemt seg for å gi Vietnam 15.5 milliarder dollar, eller rundt 155 milliarder kroner, til Vietnam for å hjelpe landet i overgangen bort fra kull.

Avtalen vil være den tredje i sitt slag oppnådd av G-7-landene, ettersom presset øker på rike nasjoner for å hjelpe fattigere land til å håndtere klimaendringer og overgang til renere energi.

Gruppen har signert lignende avtaler med Sør-Afrika i 2021 og med Indonesia i november.

Vietnam, som er blant verdens 20 største forbrukere av kull, hadde opprinnelig ment å signere «Just Energy Transition Partnership» med G-7-landene på det globale COP27-klimatoppmøtet i november, men samtalene stoppet før møtet var over.

For å overtale Vietnam til å støtte tilbudet, har vestlige forhandlere ledet av EU og Storbritannia gjentatte ganger økt finansieringstilbudet som tilbys Hanoi.

Halvparten av de avtalte 15,5 milliarder dollar vil komme fra offentlig sektor og resten fra private investorer, sa kilder som nektet å bli navngitt fordi de ikke får lov til å snakke med media.

Bare en mindre del av finansieringen vil bli gitt som tilskudd, mens det meste av den offentlige investeringen vil være lån, sa en av kildene.

Vestlige land har presset på for at finansieringen skal rettes mot prosjekter som havvindparker og oppgraderinger av det nasjonale strømnettet i Vietnam.

Vietnams miljødepartement ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.
Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.