Al Gore taler til World Economic Forum (WEF) i Davos den 18. januar 2023. Stillbilde: Forbes / YouTube.

Klimapolitikk og «grønt skifte» ved hjelp av «offentlig–privat samarbeid» står sentralt i virksomheten til World Economic Forum (WEF), og temaet fikk naturligvis en fremtredende plass under maktkartellets årlige møte i Davos denne uken.

Under en paneldebatt i den sveitsiske alpebyen onsdag ble ordet gitt til USAs tidligere visepresident Al Gore, klimaaktivisten som fikk Nobels fredspris i 2007 – året etter utgivelsen av hans klimaapokalyptiske film «An Inconvenient Truth» – og som mer enn kanskje noen andre har nøret opp under samtidens klimahysteri.

Gore begynte sitt innlegg med å peke på det som etter hans oppfatning går bra med klimakampen, og fremhevet regjeringene i USA, Australia og Brasil, som alle har hatt maktskifter i mer klimaaktivistisk favør.

Den fremstående aktivisten pekte også på teknologiske utviklingstrekk, som økt bruk av fornybar energi og overgang til elektriske biler. Teknologien for å oppnå en utslippsfri verden innen 2050 via en halvering av utslippene i 2030 er kjent, mener Gore. Det eneste som etter hans oppfatning behøves, er altså den politiske viljen til å gjennomføre.

Den dårlige nyheten er at vi ikke vinner, fortsatte Gore: Utslippene øker! Krisen blir verre, og det raskere. Den tidligere visepresidenten sa at atmosfæren er tynn blå linje som bare er noen få kilometer bred, og at menneskeheten bruker den som kloakk. Gore sa at virkningen av CO2-utslippene på verdens klima er den samme som om 600.000 Hiroshima-bomber hadde eksplodert hver dag.

Det er dette som får havene til å koke, som skaper atmosfæriske elver og regnbomber, som suger fuktigheten ut av jorden, skaper tørke, smelter isen og får havet til å stige, og som utløser disse bølgene av klimaflyktninger, som kanskje kan bli så mange som en milliard mennesker, fortsatte en opphisset Gore.

Vi handle, men forsøkene på å bekjempe dette politisk møter en vegg av motstand hver gang, fastslo en oppgitt Gore, som sier han har vanskelig for å forklare dette til de unge klimaaktivistene han selv har opplært.

I sin bok «Usikker vitenskap» forklarer den amerikanske fysikeren Steven Koonin at sammenligningen med Hiroshima-bombene er villedende:

Hvis en overskrift forkynner at «havene varmes opp like raskt som om fem Hiroshima-bomber ble sluppet hvert sekund», så høres det virkelig skummelt ut, særlig fordi det maner frem et bilde av atomvåpen.10 Men hvis du leser den aktuelle artikkelen, vil du oppdage at havtemperaturen bare stiger med 0,04 ºC pr. tiår. Et oppfriskningskurs i grunnleggende vitenskap kunne ellers ha fortalt deg at Jorden absorberer like mye solenergi (og utstråler like mye varmeenergi) som to tusen Hiroshima-bomber i sekundet. Det er ganske enkelt å skremme folk i overtalelsens tjeneste hvis du ikke setter tallene i perspektiv.

Koonin stilte nylig opp til en samtale om klima- og energispørsmål med Jordan Peterson, der han fastslo at det ikke finnes noen klimakrise, og at visjonene om snarlig overgang til et utslippsfritt energisystem er virkelighetsfjerne.

Når en psykolog drøfter klimasaker med en fremragende fysiker, er diskusjonen i de rette hender.

 

Kjøp billetter til Document-møtet i Oslo den 26. januar her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.