Stordalens nye bok «Min Medisin» blir slaktet fra alle bauger og kanter.
Nå slår også legestudiets fakultetsledelse tilbake mot Stordalens saftige påstander om legestudiets innhold, skriver Nettavisen.
Stordalen på sin side er fornøyd med at det blir en debatt om forebygging av helseproblemer.
– Det bidrar til å opplyse debatten og videreutvikle medisinen som fagfelt, sier hun.
Etter sykepleier og bokanmelder Cathrine Krøger satte Stordalen faglig på plass i Dagsnytt Atten, svarte EAT-grunnleggeren med å regelrett skjelle ut Krøger etter noter.
– Jeg ble litt i overkant engasjert av en viktig sak, og skulle absolutt ikke avbrutt henne så ofte eller vært ovenfra og ned, sier Stordalen nå, og legger til:
– Jeg er lei meg for at det ble sånn, men lærer av dette og går videre.
Gunhild Stordalen kaller det «hjernedødt» at Coop viser reklame for kjøtt
Alvorlige beskyldninger mot legestudiet var noe av det Stordalen og Krøger barket sammen om i Dagsnytt Atten.
– Noe av det jeg reagerer mest på med boken er den lettvintheten du sier at «dette lærte jeg ingenting om på medisinstudiet». Jeg opplever at du banaliserer medisinutdanningen. Og du antyder at man ikke lærer at sovetabletter er farlig på medisinstudiet. Det er en uhyre sleivete måte å gjøre det på, sa Krøger.
Prodekan Magnus Løberg er en del av fakultetsledelsen, og påpeker flere feil ved det Stordalen hevder.
– Vi understreker at det også undervises i medisinerstudiet om bivirkninger av medisiner, inkludert sovemedisiner, og også om betydningen av kosthold, fysisk aktivitet og sosiale forhold for helse og sykdom, svarer Løberg.
Han påpeker at koblingen mellom det psykiske og fysiske også er en del av utdanningen.
– Psykiske mekanismer knyttet til helse og sykdom er også inkludert i undervisning og praksis i de fleste fag ved medisinstudiet ved Universitet i Oslo, sier han.
Han mener mange av påstandene ikke stemmer, og peker på at det i 2021 kom en ny forskrift med klare retningslinjer for alle medisinstudiene.
– I forskriften står det at «Utdanningen skal sikre at kandidaten kan utrede, diagnostisere, behandle, følge opp og forebygge sykdom hos den enkelte pasient. Kandidaten skal ha kompetanse til å fremme god helse. Helse forstås som et resultat av interaksjon mellom biologiske, psykologiske og sosiale faktorer på individ- og systemnivå», forklarer Løberg.
Stordalen svarer på dette med å hevde at hun setter pris på «gode, konstruktive og kritiske spørsmål», og presiserer at den nye boken ikke er noen medisinsk fagbok, men en kombinasjon av fag, hennes opplevelser, livserfaring og kunnskap.
Kjøp billetter til møtet her
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!