Den bisarre rettssaken i Skien fengsel, der Anders Behring Breivik forgjeves begjærte seg prøveløslatt, har utløst en debatt om hvorvidt 22. juli-terroristen er psykotisk.

En som hardnakket benekter dette, er psykiater Randi Rosenqvist. Under Dagsnytt 18-sendingen på NRK mandag drøftet hun saken med professor Tor Ketil Larsen, som mener at Breivik må få behandling og medisiner for psykose.

Rosenqvist fremhevet derimot hvor relativt velfungerende hun oppfatter Breivik, og relativiserte hans altomfattende system av vrangforestillinger ved å sammenligne dem med Donald Trumps påstander om valgfusk.

For enhver som har lest de rettspsykiatriske vurderingene av Breivik som ble gjort henholdsvis høsten 2011 og våren 2012, fremstår denne sammenligningen som vanvittig.

Under psykiatersamtalene med Synne Sørheim og Torgeir Husby sa Breivik så grenseløst mye helsprøtt at man knapt tror det er sant, for eksempel at han angivelig drepte av kjærlighet. Forestillingene om hans egen betydning, eller om det ikke-eksisterende nettverket av sympatisører eller andre aktivister av samme støpning, samt den manglende innlevelsen i andres følelser, setter ganske enkelt psykisk friske mennesker helt ut.

Det Rosenqvist gjør, er å trekke en linje fra en voldelig, mislykket og innbilsk person som var og er uten evne til å danne meningsfulle relasjoner med andre mennesker, til en forretningmann, tv-personlighet og senere vellykket politiker som har hatt og fremdeles har millioner av tilhengere og beundrere.

Hun tar riktignok et aldri så lite forbehold ved å presisere at hun ikke vil sammenligne de to personene, men fortsetter likevel med å antyde at det er likhetspunkter mellom deres oppfatninger. Det kan være faglig interessant å diskutere når en person som «representerer en spesiell politisk eller religiøs retning», beveger seg så langt fra common sense at det er tale om en vrangforestillingslidelse som er psykotisk, sier hun.

Rent bortsett fra at premisset om representasjon er galt, all den tid Breivik ikke representerer noen annen retning enn de tusen innbyrdes motstridende retningene inne i sitt eget hode, er det ganske enkelt umulig å komme lengre unna common sense enn det Breivik gjorde i samtalene med Sørheim og Husby, som da også mente de hadde gjort et robust funn da de konkluderte med at han var psykotisk.

Rosenqvists sammenligning er ganske enkelt ikke mulig å ta seriøst. Hvis en slik vurdering av Breiviks vrangforestillingsunivers er representativ for norske sjeleleger, bør man ved behov vurdere alvorlig å innhente denslags kompetanse utenlands.

 

Lenken til Dagsnytt 18-sendingen var feil ved publisering. Rett lenke er siden blitt lagt inn.

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

 

 

 

Les også

-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.