Torgeir Husby la ikke fingrene i mellom i sin karakteristikk av presset mot ham og Synne Sørheim etter at de la frem sin erklæring 29. november.

Det var en selvsikker og pågående Husby som åpnet forklaringen i retten. De som hadde forventet at paret kanskje ville moderert seg og kommet med selvkritikk, tok grundig feil.

Husby og Sørheim var i kampmodus.

De kommer, slik det nå ligger an, til å forsvare sine erklæring med nebb og klør, ganske enkelt fordi de står ved den. De mener den er korrekt.

De kom med interessante, nye opplysninger underveis: Anders Behring Breivik var svært sugen på kontakt med de to. Han hadde ikke fått noen informasjon fra andre kilder. Ikke et pip fra politiet eller personellet på Ila. De kom derfor til jomfruelig mark. Sørheim beskrev Breivik som «åstedet», han var uberørt av menneskehender, dvs. ingen hadde snakket med ham psykiatrisk. Det var heller ikke foretatt noen midlertidig observasjon, slik det stundom skjer. Sørheim og Husby var de første Breivik fikk snakke til på normal måte. Han grep sjansen begjærlig, og var lett å samtale med, ja ivrig.

Dette stiller Breiviks påstand om at paret har opptrådt som Asbjørnsen & Moe i et annet lys. Det var faktisk en ny etterforskningsbit som kom frem i retten. For forfatterne av rapport no 2, Aspaas og Tørrissen, har lagt til grunn Breiviks utsagn om Manifestet og operasjonen i kvalifisert, modifisert form. De har tatt for god fisk at han mener han uttalte seg pompøst, at han slett ikke er den perfekte ridder, men en vanlig fotsoldat. Denne omstillingen foretok Breivik så fort han fikk tilgang til rapporten og mediene. Medieforbudet ble opphevet 12. desember.

Dermed kan man si at sakkyndige to ble en del av Breiviks snuopperasjon, mens de første vurderte ham som jomfruelig mark. Dette er en vesensforskjell rent metodisk. All som senere har kritisert Husby og Sørheim i skarpe ordelag, som Randi Rosenqvist, har svekket sin sak ved ikke å ta høyde for denne muligheten.

Et annet punkt som Husby/Sørheim er kritisert for er at de opererte som team, ikke hver for seg. Det ga de nå en praktisk forklaring på:

Da de begynte deres arbeid var politiet i en unntakstilstand. Man var redd det fantes to andre celler, som Breivik påsto, at at disse kunne slå til. Derfor var avhør av Breivik prioritert. Psykiaterne kom inn som en salderingspost. To separate intervjuer ville tatt for mye tid og ressurser.

Beskrivende nok foregikk de første samtalene i fengslets kapell. Opprinnelig ville fengselsledelsen ha en plastikkvegg mellom. Det sa psykiaterne nei til. Kompromisset var et rom hvor de var adskilt av flere bord, med tre politimenn til stede, og Breivik i håndjern.

Sørheim begynte å lese fra erklæringen. Igår var tema waterboarding oppe, men man unnlot å nevne at Breivik krevde at waterboarding og dødsstraff skulle innføres av Stortinget. Dette var et krav.

Les også

-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.