Staten gir fylkespolitikere full råderett over hva de vil bruke sin statlige støtte på.

Flere fylkeslag velger å bruke penger på dyre utenlandsturer, som vinsmaking på vingårder i Portugal og Frankrike, når det går mot slutten av valgperioden, med deltagere som er på vei ut av politikken, skriver Nettavisen.

Det reagerer politisk kommentator i Stavanger Aftenblad, Trond Birkedal, sterkt på. Han mener det minner mistenkelig mye om en belønning for innsatsen.

– Dette er en premiering. De føler ikke det er nok at de får godtgjøring og frikjøp. Her er det noen politikere som føler at de fortjener en tur. Gjerne til varmere strøk, sier Birkedal.

Her er noen eksempler på reiser som ble betalt av offentlige midler, gjennom en ordning kalt gruppestøtte.

  • 2018: FrPs gruppe i Nordland reiser på rundtur i USA ett år før neste valg.
  • 2018: Senterpartiets gruppe i Nordland reiser på studietur til Finland ni måneder før neste valg.
  • 2019: KrFs gruppe i Vest-Agder reiser på studietur til Ungarn fire måneder før neste valg.
  • 2022: Ap’s gruppe i Nordland reiser på studietur til Portugal 16 måneder før neste valg.
  • 2022: FrPs gruppe i Rogaland reiser til Malaga ett år før neste valg.

Birkedal, som selv var fylkespolitiker fra 1999 til 2011, mener grunnlaget for slike turer må være rent faglig.

– Jeg tenker generelt at en studietur har to formål: Den ene er å bli faglig oppdatert, og den andre kan være at gruppen som reiser blir bedre kjent og dermed legger grunnlag for et best mulig samarbeid. Da er det åpenbart at det bør skje ved begynnelsen av perioden, sier han, og legger til:

– Når man legger turen til slutten av perioden, er det for å premiere gruppen, sier Birkedal og føyer til at dette blir særlig påfallende når man har med personer man vet ikke tar gjenvalg.

Birkedal mener argumentet om at fylkespolitikerne fortjener en slik tur, faller på sin egen urimelighet.

– Man synes man har gjort en såpass god jobb at man bør belønnes. Det skulle bare mangle at man får en tur. Realiteten er at de får betalt fortløpende for jobben de gjør i møter og utvalg. Det er komfortable godtgjøringer i fylkespolitikken.

– Spør du en hjelpepleier så tenker nok de også at de fortjener en tur hvert fjerde år, men ingen stiller opp for dem og betaler mer enn det lille de får, sier Birkedal.

Samtlige fylkespolitikere forsvarer turene og mener at de kun har helt faglige formål.

Skogpod 10. desember: Eliten har gitt seg selv immunitet

Et eksempel er fylkesgruppen til Nordland Ap, med gruppeleder Bjørnar Skjæran i spissen, som reiste til Venezia og omegn i april 2016. Ifølge dem selv var formålet å lære om tørrfisknæringen og interregionalt samarbeid mellom regioner i ulike land.

Disse turene har fylkesgruppen fortsatt med, og i mai i fjor, drøye året før siste fylkestingsmøte i perioden, gikk turen til Portugal, der fylkesgruppen blant annet skulle lære om klippfisk.

Det viser seg imidlertid at på reiseregningen til gruppeleder Odd Arnold Skogsholm står et oppsiktsvekkende punkt på programmet: «Besøke vingårder – Private Wine Tasting». Deltidspolitikerne skulle besøke den kjente vinregionen Setúbal.

Men besøket ble avlyst av reisebyrået og erstattet med en enkel vinsmaking på restaurant, viser innsyn i reiseregningene. Nordland fylkeskommune tok regningen for vinsmakingen.

– Da vi gjennomførte turen, var det mer enn ett år igjen av perioden, og de fleste som deltok, er også på fylkestingslista for kommende valgperiode. Turen var altså høyst relevant for oss, sier gruppeleder Skogsholm.

Han forsvarer vinsmakingen på følgende vis:

– Om vi hadde reist hjem fredag, ville ikke alle kommet seg helt hjem før søndag. Vi valgte derfor å bli der også lørdag, med start på hjemreise natt til søndag. Det ble bestilt tur til vingård på lørdag. Denne ble kansellert, men hadde uansett ikke blitt belastet fylket.

Om kritikken fra Birkedal sier Skogsholm i Ap:

– Hvordan Trond Birkedal omtaler turen, får stå for hans regning. Han har ikke vært i kontakt med meg, og har i så måte lite belegg for sin karakteristikk av vår tur og motiv for denne.

FrPs fylkestingsgruppe i Rogaland besøkte Malaga i slutten av september 2022, under ett år før neste valg.

To av de fem folkevalgte hadde med seg følge, og én hadde med seg et barn.

Birkedal mener en tur så sent i perioden, der to av fem ikke tar gjenvalg, stinker av belønning fremfor faglig påfyll. Reiseleder på turen og nestleder i gruppen, Pål Morten Borgli, avviser kritikken fullstendig.

– Vi er veldig tydelige på at studieturer skal ha klare faglige innhold og bygge lag på en god måte. Vi er veldig forsiktige med både reiser og sosiale utgifter generelt. Vi har ikke noe diskusjon om et faglig opplegg er for tidlig eller for seint. Vi har alltid fornuftige mål ved eventuelle reiser med gruppen, sier Borgli, og legger til:

– Det er faktisk slik at travle folk faktisk må ta fri fra jobb, og forsake andre ting for å bli med på faglig innhold over flere dager. Det er ingen godtgjørelse for å bli med, og dette er på ingen måte belønning for arbeid. Jeg registrerer at Trond Birkedal stadig omtaler folkevalgtes godtgjørelser og privilegier, og jeg velger å se på mange av hans uttalelser som gjentagende bitterhet.

Gruppeleder i Agder KrF, Janne Nystøl, forteller at de blant annet møtte den tidligere lutherske biskopen av Budapest og ambassadøren fra Norge, samt tok en historisk vandring i byen, med fokus på bygningsvern.

– Det må jo legges til at turen var mer enn ett år forsinket, derfor ble den tatt på slutten av perioden. Tre av gruppas medlemmer tok gjenvalg. Det er dermed ikke å anse som en belønningstur, sier Nystøl.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.