Forskningsskipet «Lance» støter på på fersk havis på 80 grader nord. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB.

NRK hevdet i en artikkel om Arktis at «havisen blir stadig tynnere». Organisasjonen Værstat påviste overfor NRK at dette ikke stemmer. Det fikk NRK til å slå retrett, men bare nokså halvhjertet.

NRK er svært aktive i arbeidet med å formidle til dels svært ensidig informasjon som kan støtte påstandene om at det pågår en slags klimakrise.

Man har til og med opprettet en egen klimaredaksjon, bemannet med personer som har større kunnskap innen påvirkning (såkalt kommunikasjon) enn relevant vitenskap knyttet til klimaet.

Dette gir seg rett som det er utslag i direkte feilinformasjon til publikum.

Værstat er, i motsetning til hva mange mener om eksempelvis Meteorologisk institutt, et uavhengig fagmiljø som ønsker å formidle fakta om klimaet fremfor politisk vinklet informasjon.

På sin side skriver Værstat dette om den aktuelle saken:

Vi har mottatt en rekke henvendelser om en artikkel fra NRK om Arktis, publisert 25. desember.

I saken fremmes det faktapåstander om utviklingen i havisen som Værstat mener mangler dekning i oppgitte kilder.

NRK henviste her til en rapport fra USA. (Artcic Report Card: Update for 2022) Ifølge NRK er et av hovedfunnene følgende: «Havisen blir stadig tynnere».

Værstat gikk igjennom rapportens kapittel som omhandler havis. De fant at havisomfanget i minimumsmåneden september faktisk har vært relativt stabil de siste 10 årene. Det samme gjelder havisens alder.

Værstat kan ikke se noe grunnlag for å hevde at det har vært en negativ utvikling i havistykkelsen de siste 12 årene ifølge disse estimatene, skriver Værstat.

NRK redigerte artikkelen i det skjulte etter henvendelsen

Værstat tok kontakt med NRK og spurte hva de baserer denne påstanden på. NRK svarer blant annet følgende 26. desember:

Kanskje bør vi ha med noe om det du skriver med stabil tykkelse på isen de siste ti åra, jeg har snakket med en del forskere om dette, og det var en av dem som fortalte meg at havisen stadig ble tynnere. Det tok jeg for god fisk. Kanskje det må rettes på!

Værstat har senere fulgt opp med flere spørsmål, men har ikke fått svar fra NRK.

Siden har så NRK faktisk gjort visse justeringer i den opprinnelige, feilaktige teksten. Værstat har registrert en del språklige rettelser, men også en endring i faktapåstand.

Det er tydelig at NRK i dette tilfellet er enig med Værstat i at NRK ikke har grunnlag for å påstå at havisen «blir stadig tynnere», skriver Værstat.

Publikum opplyses ikke om feilene som er rettet 

NRK har valgt å la være å legge til en tekst i artikkelen som forklarer at NRKs lesere er blitt feilinformert om havisens status, og at feilen nå er rettet etter henvendelse.

Det fins fortsatt påstander fra NRK som mangler dekning i kilde, mener Værstat.

Blant annet fremmer fortsatt NRK påstander om «havisen rundt Nordpolen» og viser til en NRK-artikkel fra 2018. Denne artikkelen omhandler Barentshavet, og viser til forskning publisert i 2018. Denne forskningen benytter data fra perioden 1970 til 2016 (altså mangler den data fra store deler av de siste 10 årene).

Videre mener Værstat at NRK heller ikke har dekning for å påstå at havisen rundt Nordpolen vil fortsette å krympe jevnt og trutt, med bakgrunn i statistikk som viser stabil utvikling de siste 10 årene, skriver Værstat.

Værstat har påpekt dette forholdet til NRK i et svar 26. desember, men har ikke mottatt svar på denne henvendelsen.

Mange vil se det som svært betenkelig og kritikkverdig at NRK både feilinformerer sitt publikum og senere unnlater å foreta noen fullverdig runde med rettelser og informasjon når feilinformasjonen avsløres og påpekes.

Les også:

Isbryter måtte gi opp – møtte tre meter tykk havis nord for Svalbard

Bestill fra Document forlag i dag: 

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.