Værsiden Værstat tok i romjulen NRK fatt for å ha publisert en misvisende artikkel om isforholdene i Arktis. Den feilen ble rettet, men artikkelen benytter fortsatt en annen feilaktig NRK-artikkel som kilde for påstander om at «Nordpolen kan være helt isfri så snart som i år 2040».

NRK-artikkelen ble korrigert fire dager etter at den først var publisert, men selvsagt uten å at det ble gitt noen forklaring.

Skjermdump: NRK

Værstat oppdaget og påpekte allerede 26. desember at artikkelen også hadde kildefeil om isforholdene ved Nordpolen.

I saken fremmer NRK følgende faktapåstander om Nordpolen, og gir inntrykk av at påstanden har dekning i kilde:

Men noen skikkelig forklaring på hvorfor isen forsvinner noen steder og vokser andre steder, har man ikke. Men totalt sett vil havisen rundt Nordpolen fortsette å krympe jevnt og trutt. Nordpolen kan være helt isfri så snart som i år 2040.

Klikker man på lenken, ser man at påstanden ikke har dekning i kilden. Her vises et utklipp:

NRKs journalist har lenket til en flere år gammel NRK-artikkel som beskriver en antatt utvikling i Barentshavet. Denne artikkelen lenker til en studie publisert i 2018 som har studert tallgrunnlag fra 1970 til 2016.

Dette vil si at faktagrunnlaget som NRK baserer påstanden om Nordpolen på, baseres på tall som mangler utviklingen de siste seks årene og omhandler et annet geografisk område enn Nordpolen. 

Gjentatte ganger har Værstat forsøkt å få NRK til å korrigere dette, men uten å lykkes.

Det er blitt sendt gjentatte purringer og henvendelser til NRKs Publikumsservice. Henvendelsene til NRKs Publikumsservice videresendes tilbake til NRK Troms og Finnmark, som har ansvaret for artikkelen.

Værstat må derfor konkludere med at NRK ikke akter å korrigere en direkte kildefeil.

Vi har ikke kontaktet NRK for kommentar. Deres manglende respons på Værstats gjentatte henvendelser får tale for statskringkasteren.

NRK nekter å svare på spørsmål om kildefeil (Værstat)

Les også:

NRKs løgn når innvandrere begår grov kriminalitet: «Norske brødre»

NRK feilinformerte om minkende havis i nord, ble nødt til å korrigere

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Lesermøte i Oslo torsdag 26. januar kl. 18.00

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.