Sosiolog Kjetil Rolness mener J.K. Rowling har blitt utsatt for et karakterdrap, og at norske medier bidrar til dette.

Rolness mener at norske medier, med VG i spissen, ufortrødent videreformidler «den falske fortelling» ved allerede å framstille henne som «skyldig», uten bevis, skriver Nettavisen.

– Det var VG som kom med nok en artikkel som etter min mening bidrar til demoniseringen og stigmatisering av en svært kjent forfatter, uten å sjekke fakta eller hente inn andre kilder enn de kildene som tar avstand fra Rowling og som gjentar påstanden om at hun er en transfob, sier Rolness.

Kjetil Rolness alias Jens Pikenes vrikket julen inn i Vandrehallen under den tradisjonelle julelunsjen på Stortinget.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Rolness viser blant annet til at Rowling blir beskyldt for å ha omfavnet «TERF-bevegelsen».

TERF står for transekskluderende radikalfeminisme.

VG følger opp dette og har skrevet at Rowling er blitt uspiselig for mange, samt at flere utenlandske medier lurer på hvor grensen hennes går.

Slik bidrar norske medier til å videreformidle «transfob»-stempelet, mener han.

– En av årsakene er latskap. Jeg tror mange vil skjønne at hvis man først skal gå inn og sjekke det her, er det en stor jobb. I denne konkrete artikkelen står det ikke at VG påstår. Det de gjør, er å gjengi andre som sier at hun er det, og slik slipper man billig unna, mener sosiologen.

– Det er litt av problemet. Man viser ikke til hva Rowling har sagt, men hva andre mener om hva Rowling har sagt, legger sosiologen til.

I relativismens tomrom kan også sannheten brunbeises

Rolness mener også at vi lever i et samfunn hvor det har blitt vanskelig å utfordre transbevegelsen:

– Den andre forklaringen, som er mer interessant og urovekkende, er at det har blitt en ny sannhet. Den forståelsen av kjønn som transbevegelsen har formidlet de siste fem–ti årene, har nå nesten blitt umulig å sette spørsmålstegn ved uten selv å bli stemplet på samme måte som J.K. Rowling. Det er en frykt for selv å bli oppfattet som en person som står på gal side av historien og en person som ikke tar hensyn til sårbare minoriteter, sier han.

Nyhetsredaktør i VG Tora Håndlykken sier saken VG skrev om var en spillanmeldelse, og at VGs sak ikke hadde som utgangspunkt å gjøre en stor gjennomgang av kontroversene rundt J.K. Rowling.

I tillegg trekker Rolness frem den nevnte artikkelen i NRK «Her er årets heteste spilltitler», som har utelukket å nevne «Hogwarts Legacy» da spillanmelderen gremmes over det transfobiske korstoget J.K. Rowling kjører på Twitter.

J.K. Rowling. Foto: Joel C Ryan/Invision/AP

NRKs prosjektleder for anmeldelser Rune Håkonsen mener Rolness’ påstander ikke stemmer. Prosjektlederen forteller at NRK har ønsket å løfte etiske utfordringer i spillbransjen med en personlig inngang.

– Kritikere i NRK følger utviklingen til sine respektive fagfelt, og dette spillet vil være et viktig tema når vi skal oppsummere spillåret 2023, sier Håkonsen.

Spillanmelder Rune Fjeld Olsen ønsker ikke å utdype hva han mener er transfobisk med Rowlings uttalelser.

– Det har jeg utdypet offentlig på Twitter. Jeg har ikke noe mer å tilføye ut over det jeg skrev og delte der, sier Olsen.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.