Det å mene at det finnes kun to kjønn, vil koste deg noe i dagens samfunn.

Men en av dem som tar kampen, er Anne Kalvig, som i sin nye bok «Kjønnstru – Kampen om Røynda» tar et oppgjør med diskusjonen rundt kjønnsidentitet og kjønn.

Kalvig mener vi er på vei mot dystopi, og håper folk våkner før det er for sent.

– De få mennene som ønsker å debattere dette, får også hard medfart, men kvinner blir i større grad utsatt for kampanjer, hat og hets for meningene de har. Det blir nok regnet som veldig ukvinnelig å ikke sentrere de påståtte sårbare minoritetene, men å sentrere kvinners behov for et eget kjønn. Jeg begår en kardinalsynd. Jeg setter min egen kjønnsklasses behov i sentrum, og det skal ikke kvinner gjøre, sier kjønnsdebattant Anne Kalvig til Nettavisen.

Å engasjere seg for kjønn og kvinners rettigheter har lenge falt naturlig for Anne Kalvig. Der andre ikke tør, roper Kalvig høyt. De siste årene har hun markert seg i debatten og skapt flere overskrifter. Å mene at det kun finnes to kjønn har kostet.

Spesielt i et samfunn der andre mener det finnes syv.

Etter 25 år som professor på UiS (Universitetet i Stavanger) sa hun opp stillingen sin i protest.

– På UiS var jeg utsatt for gjentatt demonisering uten støtte fra noen. Akademia er dessverre så skakkjørt som jeg fryktet. Jeg ble syk av å være der. Jeg kan ikke stå i en sånn drittstorm år etter år uten at noen gidder å ta debatten, sier Kalvig.

Anne Kalvig sier opp etter 25 år ved UiS siden hun ikke vil bruke kvinnelige pronomen på menn

Det paradoksale er at Kalvig, som har en fortid i Rødt, blir kalt høyreekstrem, transfob, ondskapsfull, nazist og ikke minst «en trans-ekskluderende radikal feminist» (TERF), kun fordi hun mener at det finnes to kjønn.

På nettet er Anne Kalvig og flere, som blant andre Ellingsen og Harry Potter-forfatter J.K. Rowling, merket. En utvidelse av Chrome og Firefox, som du kan få installert på PCen din, «Shinigami eyes», har fargelagt flere treff på navnet hennes med fargen rødt, som betyr «antitrans».

– Det er få kvinnesakskvinner og få akademikere som bidrar til et opplyst ordskifte. Vi som gjør det, blir utsatt for svertekampanjer og stemplet som nazister, sier Kalvig, som nekter å bruke kvinnelige pronomen om transkvinner.

– Når jeg blir tvunget til å godta at en mann som erklærer at han er kvinne, er kvinne, blir jeg fratatt min mulighet til å ikke dele den trosforestillingen. Jeg må godta det og forholde meg til det som en juridisk sannhet. Det er helt på kollisjonskurs med våre demokratiske verdier, sier Kalvig.

Et barn helt ned til seksårsalderen kan i dag bytte juridisk kjønn med samtykke fra én forelder. Fra og med 2032 skal vi ikke lenger ha kjønn i personnummeret vårt.

– Norge har verdens mest radikale lov om selvidentifisering, sier Kalvig.

Hun beskriver et slags dystopisk samfunn i sin nye bok.

– Transhumanismen vil overkomme døden, og reproduksjonen, og vil ha fulle menneskerettigheter til roboter. Dit er vi på vei, for hvis vi har bestemt at et menneske er det våre suverene sinn erklærer at det er, kan vi heller ikke imøtegå påstander om at maskiner er mennesker, avslutter hun.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.