Forfatteren J.K. Rowling stemples som transfob etter å ha uttrykt støtte til en kvinne som mistet jobben fordi hun hevdet at transkvinner ikke egentlig er kvinner. (Foto: Joel C Ryan/AP/NTB Scanpix/)
Også i England må man i disse dager være forsiktig med å legge seg ut med den nye tids hypermoralister. Dette har kvinnen bak Harry Potter, J.K. Rowling fått erfare. Hun stemples som transfob etter å ha uttrykt støtte til en kvinne som mistet jobben sin, fordi hun hevdet at transkvinner ikke egentlig er kvinner.

Dommer James Tayler slo fast at den biologiske holdningen til  kjønn er «uforenlig med andres menneskeverd og grunnleggende rettigheter» og «ikke verdig til respekt i et demokratisk samfunn.» Forfatter J.K. Rowling stemples som transfob etter arbeidsrettsdom.

Harry Potter-forfatter J.K. Rowling blitt beskyldt for å være transfob fordi hun har tatt Forstater i forsvar. Det kommer vi tilbake til, men først må vi skru klokken tilbake til 2015, da Storbritannia vedtok en stor endring i The Gender Recognition Act – lov om juridisk kjønn. Tidligere måtte briter som ønsket å endre juridisk kjønn få søknaden godkjent av minst to leger eller psykologer, mens de etter 2015 bare må levere et egenerklæringsskjema. Lovendringen innebar at hvem som helst i myndig alder kan endre juridisk kjønn og få fulle rettigheter som selvvalgt mann eller kvinne.

Tanketrang tenketank

Samme år som loven ble vedtatt begynte Forstater å jobbe som rådgiver ved London-kontoret til den amerikanske tenketanken Center for Global Development (CBD). Hun var aktiv på sosiale medier og debatterte loven om juridisk kjønn. Både internt i tenketanken og på twitter var Forstater tydelig på at hun ikke trodde at det å være kvinne er et spørsmål om identitet eller kvinnelige følelser, men at det er biologisk betinget.

Ved tenketanken ble Forstater stadig mer upopulær, men trosset klagene og fortsatte twitringen. Da kontrakten hennes med CBD utløp i  31. desember 2018, vedtok CBD å ikke fornye den. Begrunnelsen var Forstaters krenkende holdninger. Hun fikk stempelet “terf” (trans-exclusionary radical feminist). Old school feminisme var ikke velkomment i tenketanken.

Søksmålet

I mars i år saksøkte Forstater tenketanken i henhold til The Equality Act – Likestillingsloven fra 2010; Storbritannias lov om antidiskriminering. I et langt vitnemål forsvarte hun sin rett til å hevde at kun biologiske kvinner, ikke transkvinner, er kvinner. Forstater pekte på at loven om selvbestemt juridisk kjønn i realiteten vil redusere kvinners stilling. Dersom enhver mann kan påberope seg retten til å være kvinne, med kvinners rettigheter, vil det ha alvorlige konsekvenser, argumenterte Forstater. Blant annet vil det medføre at menn kan konkurrere som kvinner i idrett eller sone i kvinnefengsler, sa hun.

Absurd dom 

Men Maya Forstater tapte saken. I dommen står det at transpersoner har vunnet retten til å skaffe seg kjønnsattester som bekrefter deres nye identitet. Dommeren begrunnet CBDs rett til å gi Forstater sparken med at Forstater ikke har rett til å ignorere at en mann som har kjønnsattest på at han har blitt juridisk kvinne, er en kvinne.

Dommen høres for absurd ut til å være sann, men sann er den.  Retten til selvvalgt juridisk kjønn er i praksis en rettighet som hindrer briter i å uttale seg om åpenbare biologiske sannheter.  Biologien har tapt for følelsene. Det er krenkende å si at en kvinne er en kvinne, for en mann som føler seg som kvinne er også en kvinne.

#IStandWithMaya

Men saken stoppet ikke med dommen. Forfatter J.K. Rowling engasjerte seg i Forstaters sak og twitret til hennes forsvar under emneknaggen #IStandWithMaya. I twittermeldingen skrev forfatteren:

Dress however you please.
Call yourself whatever you like.
Sleep with any consenting adult who’ll have you.
Live your best life in peace and security.
But force women out of their jobs for stating that sex is real?

Tweeten resulterte i et voldsomt verbalt angrep mot Rowling, som beskyldes for å hate transseksuelle og lide av transfobi.  I skrivende stund har tweeten over 27.000 kommentarer.

Å ha rett til å kalle seg hva man vil og kle seg hvordan man vil er menneskerettigheter. Når man blir lovpålagt å kalle menn kvinner er det totalitært.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!