Forskningsskipet Kronprins Haakon ved kai i Bergen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Forskningsskipet «Kronprins Haakon» forsøkte i helgen å nå samme breddegrad som Fritjof Nansen gjorde i treskøyta «Fram» i 1895, men måtte snu i møte med «betydelig tjukkere ismasser» enn forventet, melder Klassekampen.

Det 100 meter lange spesialbygde forskningsskipet skal overvåke ressurser, miljø- og klimatilstanden i Arktis og Antarktis. Skipet eies av Norsk polarinstitutt og driftes av Havforskningsinstituttet.

Norge var lenge uten et isgående forskningsskip, men FF «Kronprins Haakon» er en tipp, topp moderne polarfartøy som nylig kom tilbake fra Antarktis, hvor 35 forskere og teknikere fra ulike institusjoner blant annet jobbet med kartlegging av krill i Sørishavet, og innsamling av arktiske organismer.

I helgen skulle skipet ha sitt første tokt dypt inne i Polhavet, og målet var å tangere den legendariske rekorden på 86 grader, 14 minutter nord, hvor Nansen og Johansen måtte snu under fram-ekspedisjonen i 1895.

Isen var imidlertid såpass massiv at skipet bare kom til 85 grader før det ble tvunget til å snu. Man må derfor anta at isforholdene var mye verre nå enn i 1895, ettersom «Kronprins Haakon» kan takle is på en meters tykkelse, er 100 meter langt mot Frams 39 meter, og har betydelig mer muskler og skrogstyrke til å presse seg gjennom isen.

Polarforskerne har så langt ikke kommet med noen offisiell uttalelse om hvordan dette kan være mulig i våre globalt oppvarmende tider.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.