Spektakulær natur i området rundt Jutulsessen i Antarktis. Kong Harald besøkte området i anledning 10-årsjubileet til den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis i februar 2015. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix

NTBs framstilling av klimaendringene i Antarktis er alarmistisk og direkte misvisende. Målingen NTB kaller oppsiktsvekkende varmerekord i Antarktis, er i realiteten foretatt nord for den sørlige polarsirkelen.

Aftenposten gjenga NTB-saken 13. februar.

Målingen lyder på 20,75 grader og ble gjort på Seymour-øya 9. februar, ifølge avisa The Guardian. Dette er nesten en hel grad høyere enn forrige rekord. Den var på 19,8 grader, og ble satt så langt tilbake som i januar 1982 på Signy-øya.

Mens Seymour-øya riktignok ligger på den antarktiske halvøya, er det direkte misvisende å omtale øya som Antarktis. Ser man på kart over området, vil man oppdage at øya ligger på 64°S, så langt nord det er mulig det komme på Antarktishalvøya. Øya ligger i forlengelsen av en landtunge av det antarktiske kontinent som strekker seg nordover mot sørspissen av Sør-Amerika, til ca. 63°S. Den er én av et utall små øyer i området, som befinner seg i et havområde med både kalde og «varme» havstrømmer.

Illustrasjon: Google maps

Områdene ligger utenfor den sørlige polarsirkel, som er på 66 grader 33 minutter syd, tilsvarende polarsirkelen i nord.

Til sammenlikning ligger Snåsa på 64°N, henholdsvis like langt fra den nordlige polarsirkelen som Seymour-øya er fra den sørlige polarsirkelen. Selv den mest skrekkslagne klimaaktivist ville kviet seg for å påstå at Snåsa ligger i Arktis.

Gjentatt alarmisme fra NTB

Det er ikke første gang NTB publiserer nyheter som bekrefter global oppvaring og «nedsmelting» av isen i Antarktis. Også 7. februar hadde nyhetsbyrået en liknende sak med tilsvarende vinkling. Saken ble blant annet gjengitt av TV2: Gradestokken viste 18,3 grader.  Saken omhandlet en argentinsk målestasjon som ligger i Paradisbukta. Stasjonen er kun virksom i sommermånedene. Måleutstyret oppfyller på ingen måte de internasjonale kriteriene til en meteorologisk målestasjon.

Det gjør heller ikke måleutstyret på Seymour-øya. Ingen av de to stasjonene NTB refererer til, er godkjente av World Meteorological Organization, Verdens meteorologiorganisasjon, slik at målingene ikke holder meteorologisk standard. Dette nevnes knapt som en parentes i NTB-sakene.

Disse rekordene er foreløpig ikke bekreftet at Verdens meteorologiorganisasjon, men er i samsvar med en serie målinger på halvøya og øyer i Sørishavet.

Kalde fakta

Skal man se på temperaturen i Antarktis, bør man holde seg i Antarktis, og til godkjente målestasjoner. Isen rundt selve polpunktet er ca. 3000 meter tykk. FN-stasjonen Amundsen-Scott Polar Base ligger på 89.9°S. Det er aldri målt varmere enn minus 13 grader på polisen. Gjennomsnittstemperaturen er ca. 45 minusgrader.

Når NTB bevisst leter fram saker som maner til frykt, samsvarer det mest av alt med Greta Thunbergs form for aktivisme. Det er retorikk og misvisende informasjon som er effektiv skremselspropaganda, snarere enn objektive observasjoner av relativt små temperaturendringer over tid. Temperaturendringer er ikke noe nytt i klodens historie. Leser man om nevnte Seymour Island på Wikipedia, vil man se at øya er et yndet mål for fossil-forskning. I 1982 fant forskere marsupial-fossiler – et kenguruliknende dyr – på øya, et bevis på at klimaet der har vært langt varmere enn i dag, lenge før mennesket påvirket det på noen som helst måte.

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.