En amerikansk kvinne som ledet en avdeling med væpnede IS-kvinner i Syria, er dømt til 20 års fengsel i USA.

– Det er ingen tvil om at du støttet en terrororganisasjon, sa dommeren da dommen falt i Alexandria i den amerikanske delstaten Virginia tirsdag.

Allison Fluke-Ekren (42), som vokste opp på en gård i Kansas, hadde konvertert til islam før hun i 2008 flyttet til Egypt og senere til Libya sammen med ektemannen og barna. I Libya ble hun tilknyttet ytterliggående islamister, ifølge dommen.

Hun har tilstått at hun hjalp til med å oversette dokumenter som ble stjålet etter angrepet på det amerikanske konsulatet i byen Benghazi i 2012.

Granater og selvmordsbelter

Senere bodde hun i Irak og Syria, og hun var gift flere ganger med menn som hadde ledende roller i den ytterliggående islamistgruppa IS. I denne perioden fikk hun fire nye barn.

I 2017 ledet hun en IS-gruppe i Syria med rundt hundre kvinner og jenter som ble trent i bruk av skytevåpen, granater og selvmordsbelter.

Trolig var det svært få kvinner som fikk ledende posisjoner i IS. Aktor i rettssaken kalte henne en «keiserinne» av den ekstreme islamistiske organisasjonen.

Fluke-Ekren hevdet i retten at våpentreningen i kvinnegruppen kun var ment til selvforsvar, siden det lå an til at byen Raqqa ville bli angrepet.

Videre hevdet Fluke-Ekren at hun selv aldri var i kamp og at familien «levde et veldig normalt liv». I retten viste hun fram bilder fra Syria av barna sine under en pizzamiddag.

– Et monster

To av barna hennes tegnet i retten et helt annet bilde av situasjonen. En datter, som ble giftet bort til en IS-kriger da hun var 13 år, sa at hun ble voldtatt av IS-krigeren etter å ha blitt etterlatt i Raqqa av moren.

Hennes eldste sønn beskrev henne som «et monster uten kjærlighet til sine barn» i en skriftlig uttalelse. Både han og søsteren sa at moren utsatte dem for fysisk og seksuelt misbruk.

Under rettssaken sa Allison Fluke-Ekren at hun angret på sine valg. Hun ba om å få en mild dom, men erklærte seg skyldig i anklagene om terror-relaterte lovbrudd.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.