I går kveld ble det kjent at Alette Hilton Knudsen, direktør for etat for barn og familie i Bergen kommune, fratrer umiddelbart. Allerede i dag får vi vite at hun får en ny kommunal jobb med samme lønn.

Hilton Knudsen fratrer etter at Statsforvalteren i Vestland avdekket alvorlige mangler i barnevernets oppfølging av gutten som ble funnet hardt skadet, fastbundet i en seng., skriver Bergens Tidende i dag.

– Dette har ikke vært en enkel avgjørelse. Trykket på etaten har over tid vært stort, også mot meg som leder. Mitt håp er at min fratreden vil skape arbeidsro i organisasjonen.

– Jeg har satt stor pris på å få lede en slik etat med svært dyktige kollegaer i alle ledd. Samfunnsoppdraget for etaten er rettet mot å beskytte barn og unge, og sikre at disse får så gode vilkår og forutsetninger som mulig i sin oppvekst, sa Hilton Knudsen i en pressemelding.

At hun fratrer sin stilling etter at etaten har fått sterk kritikk, har ingen økonomiske konsekvenser bor Hilton Knudsen. Hun loves allerede dagen etter ny jobb i kommunen, og beholder lønna si.

Kommunaldirektør Tommy Johansen opplyser til BT at Knudsen ikke mister jobben i Bergen kommune, men at de er i prosess med å finne en ny stilling til henne.

Han skriver i en tekstmelding til BT at Knudsen i henhold til hovedavtalen vil beholde sin lønn.

Også politikere møtes med kritikk i denne saken.

SV varslet tirsdag morgen at de fremmer mistillitsforslag mot sosialbyråd Katrine Nødtvedt (MDG).

– På en rekke avgjørende punkter i svært grove saker om barnemishandling og omsorgssvikt har Bergen kommune hatt mulighet til å avverge at barn har lidd og kommet til skade. Den plikten har kommunen sviktet i, og det politiske ansvaret for det har fagbyråden på feltet, skriver SV i en pressemelding.

Bergen Høyre skal vurdere om de vil vurdere mistillit i et ekstraordinært møte om saken på torsdag.

Det er mange som er sterkt kritiske til barnevernet, ikke bare i Bergen, men i hele Norge. Som journalist er dette vanskelig materiale, siden ansatte i barnevernet har taushetsplikt.

Men skandalene blir kjente når en haug av saker ender i Den europeiske Menneskerettsdomstolen. Der ble tatt inn 36 saker som berører norsk barnevern i perioden 2015-20. Den gangen endte sju av ni fullførte saker med fellende dom mot Norge.

I fjor skrev NRK om en mor som risikerte å miste omsorgen til sine tre barn. Saksbehandleren fra barnevernet skal forklart seg usant i rettssalen.

I et flertall av tilfellene som ender i retten får moren omsorgsretten. I 2020 skrev advokat Hans Erik Dybfest, som er ekspert på barnefordelingssaker, at moren i 59 prosent av tilfellene fikk tildelt barneomsorgen, mens far fikk omsorgen i 36 prosent av tilfellene. Delt bosted ble bestemt i kun fem prosent av sakene.

Jo eldre barna er ved samlivsbruddet, desto flere fedre får omsorg, ifølge Dybfest.

– Men dette bildet endrer seg om man ser på sakene som omhandler barn fra syv år og oppover. Da jevnes fordelingen helt ut, hvor både mor og far hver vant omsorgen i 46 prosent av tilfellene. Rettspraksisen viser med andre ord en 50/50 fordeling mellom mor og far på barn over syv år. Derfor mener jeg far ikke er så dårlig stilt som man gjerne skulle tro, forklarer han.

Dette tyder på at et lengre samliv (eller ekteskap) har betydning for et bedre samarbeid mellom foreldrene, noe som er til fordel for barn etter samlivsbrudd.

I saken som førte til at Hilton Knudsen gikk av, dreier det seg om et barn som ble mishandlet av sin far. Barnevernet ble advart, men grep ikke tilstrekkelig inn.

Den mishandlede gutten på 7 år havnet på sykehuset. Han er nå utskrevet og har begynt på skole. Hans far ble tirsdag fengslet i fire nye uker. Hilton Knudsen beholder lønna si.

Spørsmålet man må stille seg er: Hvorfor er alle statlige ansatte sikret jobb og inntekt, uansett hvor mange feil som hender under deres ansvarsområde? Tenk på broren til Raymond Johansen, eller alle disse politiske svindlerne i alle sakene om penderbolig. Misforhold får ingen konsekvenser for de som tilhører den politiske klassen.

Slik er det når du ikke tilhøre den undertrykte klassen, vi som Støre kaller «vanlige folk».

Avgått etatsdirektør får annen jobb i kommunen, men beholder samme lønn

Les også:

Raymonds bror ble sparket fra toppjobb– hever fortsatt millionlønn i Oslo kommuneVi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.