«Abdullah» er siktet for grov mishandling etter at hans syv år gamle sønn i august ble funnet fastbundet til en seng. Saken har utløst politisk krise i Bergen.

Abdullah (ikke hans virkelige navn) ble pågrepet i Bergen 7. august, etter at sønnen skal ha blitt funnet med skader og sår over hele kroppen, bundet fast til en seng. Barnet skal ha blitt mishandlet og holdt fastbundet i flere timer.

Abdullah nekter straffskyld, og nekter å forklare seg for politiet. Han er under rettspsykiatrisk vurdering av sakkyndige mens han sitter fengslet.

Taushet og forbud mot publisering

Saken er innhyllet i taushet og klausulerte dokumenter, både fra barnevernet, politiet og Hordaland tingrett. Abdullah ble fengslet 9. august. Saken gikk for lukkede dører, og retten nedla forbud mot offentlig gjengivelse av hele kjennelsen.

Politiet vil ikke si noe om hvem som meldte fra, hvordan barnet ble funnet, eller guttens tilstand.

Derimot ble det tidlig kjent at politifolkene som rykket ut og fant sjuåringen, ble utsatt for sterke inntrykk. De fikk oppfølging gjennom sin arbeidsgiver.

– Vi har hatt og vil fortsette å ha den oppfølgingen. Vi er ikke ferdig der, sa politistasjonssjef Lars Morten Lothe til Bergens Tidende i august.

Uklar status, ukjent opphav

Abdullah ankom Norge for noen år siden, uten sin sønn. Det er foreløpig uklart både hvilken status han hadde da han ankom landet, og hvor han kommer fra. Hovedstrømsmediene oppgir kun at siktede «kom til Norge fra et annet land.

Document kjenner hans identitet, og navnet indikerer at han er fra et muslimsk land i Afrika eller Midtøsten.

Ifølge opplysninger i rettsdokumenter forsøkte han i fjor å få sønnen til Norge, men han skal ikke ha lykkes med dette før i sommer.

I fjor ble Abdullahs førerkort beslaglagt etter at han ble tatt for brudd på fartsgrensen. I retten argumenterte han for at han trengte førerkort i sammenheng med jobbsøking, og at han hadde forsørgeransvar for sønnen i utlandet.

«Guttens mor har ikke vært til stede på tre år, og siktede betaler cirka 200 dollar i måneden til de som nå tar seg av sønnen», står det i dokumentet.

Ifølge Bergens Tidende er Abdullah tidligere anmeldt for vold i nære relasjoner, samt for vold i en annen sak. Begge sakene ble henlagt på bevisets stilling.

– Alvorlige mangler og lovbrudd

Barneverntjenesten i Bergen har blitt hardt kritisert etter at saken ble avdekket. Et tilsyn fra Statsforvalteren har avdekket alvorlige mangler og lovbrudd i barneverntjenestens behandling av saken.

Saken er den siste av en rekke kritikkverdige forhold ved barneverntjenesten i Bergen, og utløste politisk krise i byen.

Den direkte årsaken til den sterke reaksjonen blant opposisjonspolitikerene i Bergen var saken om 7-åringen. Politikerne reagerte også på at der var andre gang på få dager at Statsforvaltaren gav krass kritikk til kommunens barnevern- og helsetjenester.

I januar ble en gutt i tenårene innlagt med alvorlig underernæring på Haukeland universitetssjukehus. Saken har utløst intet mindre enn fire tilsyn mot offentlige etater, blant annet har fylkeslegen åpnet tilsynssak mot Helse Bergen.

SVs gruppeleder Mikkel Grüner kaller de to barnevernssakene «grufulle».

– Det er djupt skakande å lese desse to rapportane og dei gjer sterkt inntrykk på meg, uttalte byrådsleder Roger Valhammer (Ap).

Oppsøkte barnevernet

Statsforvalteren avslørte at Abdullah selv oppsøkte barnevernet for å få hjelp 6. juli, litt over en måned før sønnen ble funnet av politiet.

Saken ble kategorisert som middels alvorlig av barnevernet, noe som innebærer at barnet har behov for hjelp, men at det ikke er akutt. Barnevernet snakket aldri med gutten før politiet fant ham 7. august.

Barnevernet innkalte Abdullah til oppfølgingssamtale, før de forsøkte å oppsøke ham hjemme i slutten av juli.

De fant ikke frem, etter sigende fordi det manglet navn på ringeklokkene på adressen i Bergen sentrum.

De forsøkte å ringe Abdullah, men fikk ikke svar. Deretter ventet de i om lag 30 minutter før de forlot stedet.

I samtale med statsforvalterens folk har barnevernstjenesten forklart at de ikke ba politiet om hjelp fordi barnevernstjenesten har taushetsplikt.

Tolv dager senere fant politiet gutten mishandlet og bundet til sengen.

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.