Den 32 år gamle mannen fra Syria som før påske ble dømt til ni års fengsel for mishandling av sin nå åtte år gamle sønn, har anket dommen.

– Jeg vil ikke gå særlig i detaljer, annet enn at han er uenig i avgjørelsen fra tingretten, sier mannens nye forsvarer, Tarik Abbou til TV2.

I tingretten hevdet mannen at han var utilregnelig og derfor skulle dømmes til tvungent psykisk helsevern. Aktor ville fengsle ham i ti år.

Gutten var sju år gammel da han i 2022 ble funnet mishandlet og bundet fast til en seng. Det var et tips fra en faren hadde jobbet med tidligere som gjorde at politiet fant gutten delvis naken og blødende over hele kroppen. Synet var så sjokkerende for politifolkene at de har fått profesjonell oppfølging i ettertid. En av dem gråt i retten da han forklarte seg.

Da gutten kom på sykehuset måtte han blant annet ha blodoverføring. Det ble funnet blodsprut med guttens DNA i samtlige rom i leiligheten.

Den underliggende motivasjonen for mishandlingen kan ifølge en vitneforklaring ha vært homofobi. Faren ville ifølge vitnet herde sønnen og gjøre ham tøff, slik at han ikke ble lik 32-åringens bror i Tyrkia som kler seg i dameklær.

«Det er tale om så omfattende og grusom behandling av et lite barn, at selv evnen for noen til å klare å utføre noe slikt – ikke bare en gang, men over uker i strekk – fremstår som spesielt og ekstraordinært», står det i dommen.

Gutten kom til Bergen fra Syria i 2022. Faren hadde aleneomsorg for ham, men de snakket ikke samme språk og kjente hverandre heller ikke, ettersom gutten hadde vokst opp med slektninger i Tyrkia.

Mannen stilte med et hvitt bind rundt hodet og ble trillet inn i retten i rullestol. Han utagerte og måtte legges i bakken av politifolk flere ganger da han prøvde å skade seg selv, men sakkyndige mente det var skuespill.

Tiltalte nektet å snakke i retten, og leverte i stedet et skriftlig forsvar på 200 sider.

– Skulle gjøre sønnen (7) maskulin, tøff og herdet

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.