Farens skrekkregime mot sønnen inkluderte torturlignende mishandling, tvungen trening, pugging av arabisk og spyling med iskaldt vann.

Document bringer i dag detaljer som ikke før er offentliggjort fra mishandlingssaken i Bergen. Den førte til at byrådet i Bergen gikk av og byrådsleder Roger Valhammer trakk seg.

Et homofobisk motiv er bakteppe for den groteske mishandlingen av 7-åringen.

Faren er dømt til ni års fengsel for grov mishandling, drapstrusler, pirattaxivirksomhet og flere andre forhold.

Hadde ikke sønnen blitt funnet og fått medisinsk behandling, kunne skadene vært livstruende, går det frem av dommen. Da politiet tok seg inn i leiligheten, skal gutten ifølge et vitne ha ligget fastbundet og blodig i en seng i tre dager.

Snakket ikke samme språk

Både far og sønn er fra Syria. Faren kom til Norge i 2015, måneder etter at sønnen ble født. Han kjente ikke sønnen og hadde ingen erfaring som forelder da 7-åringen ble hentet til Bergen sommeren 2022. Deretter gikk det bare et par uker før mishandlingen startet.

Sønnen snakket bare tyrkisk. Han hadde bodd hos slektninger i Tyrkia og på et barnehjem der, etter at familien fikk ham ut av Syria. Faren brukte Google Translate for å kommunisere med sønnen.

Etter tips fra en bekjent som faren hadde jobbet med tidligere, fant politiet gutten delvis naken og blødende over hele kroppen, fastbundet i en seng. Da han ankom sykehuset, måtte han blant annet ha blodoverføring.

Krimteknikerne fant blodsprut med 7-åringens DNA i samtlige rom i leiligheten.

Foto av mishandlingen

Ut over de psykologiske skadene resulterte mishandlingen i en rekke fysiske skader på guttungen.

  • Blødende sår på og opphovning av pung og kjønnsorgan
  • Kobbertråder fra elektriske kabler i huden på ryggen
  • Skader tilsvarende tredjegradsforbrenning med behov for hudtransplantasjon
  • Stort antall blåmerker, sår og skader over hele kroppen, for mange til å telle, ifølge rettsmedisineren
  • Knusningsskader i nyre
  • Indre blødning med ukjent opphav
  • Fem ribbeinsbrudd

Av dommen forstår en at mye ble fotografert av faren. Blant annet ble det funnet bilder av gutten blødende i dusjen, med blandebatteriet innstilt på helt kaldt vann.

Domfelte slo blant annet gutten i ansiktet, slo med belte og elektrisk kabel, slo og sparket mot overkropp og underliv og nektet ham å sove, spise, drikke og gå på do.

Han lot den skadde sønnen være alene i leiligheten over lengre tid mens han blant annet kjørte pirattaxi om natten.

Slått med kobberledning i alle rom i leiligheten

Krimteknikerne fant spor etter de elektriske ledningene sønnen fortalte at han hadde blitt pisket med. Det ble funnet «kobberrester i alle rom, og det ble funnet ledningsrester tilsølt med blod, forenlig med fornærmedes DNA», skriver retten.

Trening, blant annet med manualer, var også et punkt i farens skrekkregime, selv i perioden med den mest intense mishandlingen der 7-åringen var «betydelig smertepåvirket», ifølge dommen.

Gutten ble tvunget til å ta armhevinger, hoppe, løpe og stå i ro, og faren kom med verbale krenkelser.

Faren tvang også sønnen til å lære seg arabisk, og hvis han gjorde feil, ble han slått.

Bror i dameklær

Et vitne fortalte at faren fremsto som stolt over mishandlingen, fordi han ønsket å gjøre sønnen tøff og maskulin:

Tiltalte hadde […] framvist bilder av fornærmede fra baderommet med synlige merker på ryggen. Vitnet hadde konfrontert tiltalte med at han ikke kunne gjøre noe slikt mot et barn, sin sønn. Oppsiktsvekkende virket imidlertid tiltalte stolt over hva han hadde gjort. Tiltalte sa noe slikt som at det gjorde ham «lykkelig å skade sønnen, og det er en god følelse å ha makt over et annet menneske», og «Jeg slår gutten min mye, men han gråter ikke – han er en mektig gutt».

Vitnet har […] oppfattet […] at [tiltalte] har en bror i Tyrkia som kler seg i dameklær. Vitnet oppfattet det slik at tiltalte ville forhindre at sønnen skulle få lignende tilbøyeligheter. Tiltalte ville at sønnen skulle bli maskulin, herdet og tøff.

Da faren omsider skjønte at han hadde gått langt over streken, kontaktet han bekjente som tilbød seg å frakte sønnen til legevakten, eller være med. Faren nektet, og ville heller at de skulle hjelpe ham med å skaffe dekkleilighet og flybilletter, med mål om å flykte med gutten til Hellas eller Tyrkia.

Ett av vitnene fortalte at faren trodde han hadde drept 7-åringen. Den bekjente reiste til leiligheten og beskriver synet av gutten slik:

Da vitnet ankom tiltaltes leilighet, sa tiltalte at vitnet ikke måtte bli sint. Vitnet har beskrevet synet av fornærmede, naken, fastbundet og fastklistret til sengen og ille tilredt med store skader over hele kroppen som helt uvirkelig.

– Gud har villet at han ikke skal spise

Retten fant det bevist at faren var tilregnelig under mishandlingen.

Etter en tid i varetekt sluttet han å spise og ble etter hvert lagt inn på akuttpsykiatrisk. Han kommuniserer nå bare med gestikulering og skrevne lapper.

«Han har ikke vært observert med psykotisk fungering. Ingen tegn til å snakke til seg selv. Han formidlet at han kunne spise igjen etter 40 dager, og ønsket da å spise igjen. Hans formidling om at det er Gud som har villet at han ikke skal spise, sees i ledd av symbolsk handling om å gjøre opp for det han har gjort mot sønnen sin. Han har senere formidlet at Gud er god og at han ikke ønsker å dø og at han ikke kan ta livet sitt da han er troende muslim og suicid er forbudt i islam. Etter at han først begynte å spise igjen, har han formidlet at han ønsker å komme seg raskest mulig tilbake til fengselet da han kan kjøpe sin egen mat der og han ikke liker norsk mat.»

«Pasienten […] er utvelgende mtp. personal og behandlere. Et eksempel er at han nektet å snakke videre med behandlende overlege da han ikke fikk pizza med en gang han ba om det, og viste ikke forståelse for at hans særegne behov ikke kunne innfris med en gang. Han har respondert best på kvinnelig personal og behandler som gir han validering. Han er lett krenkbar […]. Ved krenkelse ser man en tendens til eksternalisering [skylde på andre/annet] og regredering

Før rettssaken startet, mente psykiatrisk sakkyndig at den tiltalte simulerte.

I tillegg til fengselsdommen må faren betale 300.000 kroner i erstatning til sønnen.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp e-boken her.

 

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.