Travel hverdag på Gardermoen flyplass. Foto: Kyrre Lien / NTB

Nå skal dieselbussene som frakter passasjerer til og fra parkeringsplassene ved Oslo lufthavn, byttes ut med elbusser. Det omtales som en «milepæl», i praksis er det ren symbolpolitikk.

Selskapene Avinor og OnePark har gått sammen om dette, opplyser NTB.

Det hele presenteres som noe svært viktig, og at Oslo Lufthavn har store ambisjoner knyttet til klimasaken:

– Det er et mål at Oslo lufthavn skal være fossilfri innen 2030. Da må alle steiner snus, og vi er derfor godt i gang med å elektrifisere kjøretøyene våre eller få dem over på biodrivstoff, sier direktør eiendom og kommersiell ved Oslo lufthavn, Bent Arne Skatvedt.

Erstatningen av fossilbussene med shuttlebusser som er elektriske eller går på biodrivstoff, er ventet å spare utslipp tilsvarende 600 store personbiler.

– Å gå fra diesel til elektriske busser er en stor milepæl for oss, sier regionsjef Eirik Loftesnes i OnePark.

Kutt av utslipp tilsvarende at 600 (store, altså ikke små…) personbiler slutter å kjøre den korte strekningen mellom flyplassen og p-plassene, er med andre ord en “stor milepæl” for de ansvarlige.

Første elbuss har allerede kommet til flyplassen, og de resterende shuttlebussene erstattes innen utgangen av året.

Man tror det å bli kjørt i el-busser fra parkeringen er noe publikum vil verdsette:

–Det tror vi også de reisende vil sette pris på, sier regionssjefen, uten å belegg i form av kundeundersøkelser der et flertall etterspør noe slikt.

Selskapene har heller ikke presentert noen oversikt over hva den “store milepælen”  vil innebære av utslippskutt i rene tall, og satt det inn i en større sammenheng, for eksempel sett opp mot nasjonale, europeiske og globale utslipp.

Mange vil hevde at dette er snakk om mikroskopiske, i realiteten ikke-målbare størrelser, og kun har en symboleffekt for at de ansvarlige selskapene skal innynde seg overfor medier og i politiske kretser.

Det siste kan for øvrig sies å være et kjennetegn ved det meste av såkalte klimatiltak i Norge.

Les også: 

– Så lett tyskerne lot seg forlede av virkelighets­fjerne drømmer!

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.