Gerhard Schröder fikk til vekst i Tyskland ved å begrense sosiale utgifter gjennom reformen Hartz IV. Nå vil Olaf Scholz fjerne reformen og heller innføre borgerlønn.

Systemet skal etter planen tre i kraft allerede neste år dersom det blir vedtatt av Forbundsdagen. Grunnbeløpet i de tyske trygdesatsene skal etter planen økes: fra 449 euro i måneden (4.500 kroner) til 502 euro for enslige, og 420 euro for unge.

Den viktigste delen av reformen kommer imidlertid i arbeidsformidlingen: arbeidssøkende skal bli utsatt for langt mindre press på formidlingssentre, og utsettes for færre sanksjoner enn før dersom man ikke følger arbeidsformidlingens anbefalinger. Det blir etter planen ingen sanksjoner de første seks månedene dersom en arbeidsledig person avslår et jobbtilbud.

Sanksjonene skal etter planen erstattes av insentiver for å omskolere eller videreutdanne seg. Arbeidsminister Hubertus Heil legger til at man fortsatt må samarbeide med arbeidsformidlingen.

– Folk som kronisk dropper avtaler vil møte juridiske konsekvenser i det nye systemet. Men det nye systemet er i oppmuntringens og myndiggjøringens ånd, ikke mistroens, sier han.

I tillegg åpner forslaget for at boligkostnader betales i sin helhet i to år. De som mottar ledighetstrygd vil også kunne spare opptil 60.000 euro gjennom disse to årene. (NTB)

Et så generøst tilbud i en situasjon der titusener risikerer ledighet, er som å invitere til trygdemisbruk. Folk innretter seg og tar svart arbeid. Hvis de også får husleia betalt får de det bedre enn da de var i jobb. Joe Biden begikk samme feil i USA. Folk gadd ikke vende tilbake til jobb. De fikk mer av å sitte hjemme.

Hartz IV regnes som Schröders store reform. Sholz slå inn på en helt annen linje. Det får konsekvenser for den tyske velferdsstaten. Som om Tyskland ikke hadde problemer nok.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.