Terje Halleland (FrP). Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I alt 79 prosent av de spurte i en måling mener det bør innføres makspris for strøm. Bare tre partier på Stortinget, FrP, KrF og Rødt,  går inn for dette.

Målingen, som Sentio har utført for Klassekampen. viser stor avstand mellom hva folket ønsket og hva politikerne på Stortinget arbeider for.

I målingen er folk spurt om de mener det bør innføres makspris på strøm, opplyser NTB.

Mens 79 prosent av de spurte svarer de vil ha en slik øvre grense for hvor mye strømmen skal koste, svarer 12 prosent at de ikke vet.

Kun 9 prosent av de spurte svarer nei. Det er kun disse velgerne flertallet av stortingspartiene har i ryggen i denne saken.

Drøyt halvparten, 56 prosent, sier også at de er helt eller delvis enige i påstanden om at strømprisen bør styres politisk og ikke av markedet.

Det er bare tre partier på Stortinget – KrF, Rødt og Frp – som går inn for ulike former for makspris. Partiene har så langt møtt hard motstand for sine standpunkter, men støttes altså av velgerne.

Hadde Norge hatt direkte demokrati og folkeavstemning i store enkeltsaker, ville flertallet av stortingspartier blitt totalt overkjørt av det folket de utgir å representere. Misforholdet mellom makten og folket er enormt.

Regjeringen utreder to alternative maksprisordninger, men statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har uttrykt betydelig skepsis mot å innføre makspris.

– Denne undersøkelsen viser at det er en unison holdning i folket som er at vi skal ha stabil og rimelig strøm her i landet. Også de som ikke selv har dyr strøm nå, mener det. Det er fordi rimelig strøm er en verdi som er viktig for folk, sier Frps energi- og miljøpolitiske talsperson Terje Halleland til avisa

Les også: 

Skylder på «grønt skifte»: Tidligere sentralbanksjef tror strømprisene vil forbli høye

Bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.