Matilda Jansson er distriktsformann i Socialdemokraternas ungdomsorganisasjon SSU i Örebro. Twitter-kontoen Plainview har nylig publisert samtaler fra hennes nå slettede Twitter-konto, som viser at Jansson planla å misbruke en da 15 år gammel jente for snart to år siden. Jansson søkte aktivt i sosiale medier etter personer som var villige til å delta i overfallet, og meldte seg også frivillig til å utføre overfallet. Matilda Jansson mener at hun var ung og dum og bare spøkte:

– Jag var ung, dum och använde grova ord. Men vilken tonåring är mediatränad. Vi pratade så då, och jag skämtade med mina vänner. Det var inget jag någonsin trodde skulle nå allmänheten sier hun til lokalavisa Närkes Allehanda.

Bakgrunnen for det planlagte overfallet var at 15-åringen uttrykte kritikk av Black Lives Matter-bevegelsen i en video på TikTok. Jenta skal blant annet ha sagt at saken om George Floyd ikke ville fått like mye oppmerksomhet om det hadde vært en hvit mann som hadde blitt drept. Den da 16 år gamle Matilda Jansson skal ha blitt så opprørt av videoen at hun organiserte et overfall på jenta.

I flere lekkede skjermbilder viser Plainview hvordan Örebros SSU-formann gir uttrykk for at hun selv er villig til å misbruke jenta, fordi hun på grunn av sin lave alder ville fått lav straff dersom hun skulle bli arrestert av politiet. Skjermbilderne viser også at når Jansson blir spurt om hensiktsmessigheten av å slå en 15-åring, argumenterer hun for at jenta er «gammel nok» til å møte konsekvensene av hennes BLM-kritiske synspunkter.

En person sier hun er villig til å gi Matilda Jansson, eller noen andre som kan vurdere å misbruke jenta, skyss:

«Jag är snart 20 jag kan inte toucha henne, men om de finns någon från Örebro som är under 18 så kan jag skjutsa dig fram och tillbaka till Kumla!!!! Jag backar dig ifall något händer, och om någon över 18 är där jag kommer slåss. Skriv om du är intresserad.»

At en SSU-formann blir avslørt for å ha planlagt et overfall av en meningsmotstander er imidlertid ikke overraskende. Document har vært i kontakt med en person som har vært aktiv i SSU og Socialdemokraterna i flere år. Personen mener at vold og voldsromantikken er en stor og viktig del av SSU:s identitet og at hele den sosialistiske bevegelsen baseres på voldelig kapital. Å utøve vold anses derfor ikke som problematisk. Hør intervjuet her:

Selv om overfallet var planlagt, er det uklart om noen faktisk ble misbrukt. Politiet finner ikke noe som passer til beskrivelsen og i det lekkede Twitter-materialet er det ingenting som tyder på at SSU-leder Matilda Jansson har gjennomført planene sine.

Document har søkt SSU i Stockholm og SSU i Örebro for en kommentar, men uten hell.

Les også:

Ofrer Socialdemokraterna barns trygghet for muslimske stemmer?

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.