Sveriges förenade muslimers foreleser sier at 12-årige jenter havner i helvete om de ikke dekker seg til. Foreningen har fått kritikk for ekstremisme – men også en halv million i statlig støtte.

Sveriges förenade muslimer (SFM) har base i Göteborg. Foreningen har flere ganger blitt kritisert for koblinger til ekstreme grupper, også voldsforherligende ekstremistgrupper.

Og for gjentatte ganger å invitere omstridte forelesere.

En av de mest frekvente foreleserne er Muadh Zamzam. I en forelesning som ligger på Youtube snakker han om «kvinnen i islam». Her sier han blant annet:

– En sa till mig, varför ska en tjej när hon är 12-13 år gammal höra att om hon täcker sig kommer hon till paradiset, om hon inte täcker sig kommer hon till helvetet? Jag sa, för att det är så här det funkar. Ska vi ljuga för henne?

Aftonbladets video-reportasje. 

I videoen sammenligner Muadh Zamzam kvinner med diamanter og gull – og spør tilhørerne hva man gjør med slike kosteligheter; «Ställer dem framför alla eller skyddar dem?» «Jag blir arg om någon tittar på min fru.»

Han sammenligner også kvinner med sjokolade(!) De som er pakket inn i papir skal man ta, men dem som ligger uten forpakning tar fluene, fatslår Muadh Zamzam.

– Inte vem som helst ska titta på våra kvinnor. Jag blir arg om jag ser att någon tittar på min fru. Jag vill inte att någon ska titta på min fru, på min mamma, min syster. Det är så muslimer ska vara, sier Zamzam.

Aftonbladet ønsket å spørre en representant for Sveriges förenade muslimer om hvorfor Muadh Zamzam var en hyppig foreleser. De ønsket også å stille spørsmål om annen kritikk mot SFM, blant annet koblinger til voldsforherligende ekstremistgrupper.

Det viste seg å være alt annet enn lett. Etterhvert ender de opp med Muadh Zamzam selv.

Når Aftonbladet ber Zamzam fortelle hva han selv mener, svarer han:

– Hallå, hallå! Jag hör inte dig. Om du hör mig, jag hör inte dig…

Og det er det siste de får ut av ham. Han svarer siden ikke på hverken telefon eller sms.

Forfatteren og journalisten Magnus Sandelin har gransket ekstremisme og svenske jihadister. Ifølge ham er det ikke bare SFMs inviterte talere som utgjør et problem. Minst like bekymringsfullt er det sosiale nettverk organisasjonen opererer i. Dette sa han til Göteborgs-Posten i fjor:

– Det finns en miljö kring den här föreningen som är väldigt extrem. Flera av dem som åkt till Syrien har funnits i den här miljön och besökt konferenser. Det finns en sorts grogrund för extrema åsikter.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (Mucf) har bevilget 525.000 kroner til foreningen, til tross for at man konstaterte at SFM har invitert forelesere som har uttalt seg på en måte som «ikke er forenlig med demokratiets ideer».

Onsdag ble det klart at Mufc starter en ny granskning av Sveriges förenade muslimer.

 

Aftonbladet: Lär ut att 12-åringar hamnar i helvetet – får bidrag av staten

 

Som Zamzam sier: «Man måste kolla på hela föreläsningen, inte bara plocka det man vill. Det är en lång föreläsning.»

48 minutter og 5 sekunder, for å være pinlig nøyaktig:

https://youtu.be/t7Qk8L4nooA

Hvem tilhørerne er framgår ikke av videoen, men han kaller dem «bröder». Videoen er fra 2014.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.