For at vårt samfunn skal fungere, så er det helt nødvendig at befolkningen har tillit til den norske rettsstaten. Hvis dette prinsippet fravikes, kan ringvirkningene undergrave hele fundamentet for samfunnet. 

Grunnlovens paragraf 98 lyder: «Alle er like for loven. Ikke noe menneske må utsettes for usaklig eller uforholdsmessig forskjellsbehandling». Men er det slik at personer i Norge behandles likt av dem som håndhever retten, slik som påtalemyndighet og politi?

På lørdag 2. juli ble Sians bil presset av veien på E6 ved Oslo. Selve hendelsen ble grundig dokumentert ved videoopptak. De som så videoen, kunne observere at angrepet lett kunne ha ledet til dødsfall for bilens fører og passasjerene. En meget farlig følgeulykke for de andre kjøretøyene som befant seg på E6 var også et mulig tilleggsresultat.

Det skyldes ikke forsiktighet og omtanke hos angriperne at personskadene ikke ble større. Tilfeldighetene alene er å takke for det.

Selve videoopptakene levner liten tvil om at dette var et alvorlig angrep: Det var klart tilsiktet, formålet var å skade. Utfallet kunne ha vært død eller alvorlig livstruende skade.

De som undrer seg over motivene for angrepet, bør lese intervjuer i pressen med de to kvinnene som sto bak. De forsvarer sine handlinger og påstår, utrolig nok, at forfølgelsen og påkjøringen var «i selvforsvar». Forstå det den som kan.

Men tydeligvis er ikke disse to siktede personene alene i sine synspunkter eller sympatier. Det ble bl.a. opprettet en pengeinnsamling på Spleis for den «stakkars jenta» som har behov for penger og bistand etter angrepet.

Her befinner problemet seg: En fullstendig manglende forståelse for ytringsfrihet og komplett intoleranse for andres synspunkter i kombinasjon med vold. Dette er en mentalitet som er fjerntliggende fra våre tradisjoner her i Norge.

Hva så med Sians provokative religionskritikk, med brenning av Koranen? Det spiller ingen rolle om den oppleves som støtende eller krenkende av bestemte grupper. Det er nemlig fullt lovlig i Norge. En kan gjerne mislike det, men det gir opplagt ingen rett til å bryte loven.

Derfor vekker det en viss undring da NTB meldte i dag at de to kvinnene løslates. Ifølge politiet var det ikke nødvendig at de to kvinnene som er siktet for å ha presset Sians bil av veien, ble varetektsfengslet. Det ble også opplyst at politiet «håper å få avhørt kvinnene mandag».

Denne tilsynelatende velviljen mot angriperne fremstår underlig i kontrast til iherdigheten som politiet og påtalemyndigheten legger for dagen i andre saker. Ja, for eksempel nettopp i forfølgelsen av Lars Thorsen.

For å sikre en rimelig oppfølging av denne saken, bør følgende skje:

  • Ut fra videodokumentasjonen bør fører av angrepsbilen antas å ha begått et drapsforsøk.
  • Det er opplagt at den hensynsløse atferden i trafikken som føreren av bilen har utvist, er uforenlig med noen gang igjen å inneha førerkort.
  • Hvilke statsborgerskap har angriperne, og hvilke muligheter for utvisning finnes?
  • Alle muligheter for erstatning og oppreisning til ofrene i saken bør selvsagt forfølges.
  • Det bør også sjekkes ut om andre, slik som medpassasjeren i angrepsbilen, har bidratt og oppfordret til dette drapsforsøket

Et tankeeksperiment er her på sin plass: Hvordan hadde politi og påtalemyndighet i Norge handlet hvis to etniske nordmenn hadde gjort tilsvarende som disse to kvinnelige angriperne mot medlemmer av en gruppe som de var uenige med? Svaret gir seg selv.

Det må slås hardt ned på politisk vold og angrep på ytringsfrihet. Og det må gjelde likt for alle.

 

 

Øyvind Eikrem, Nestleder i Demokratene

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.