Fra åpningen av det kinesiske kommunistpartiets 19. kongress i Folkets store hall i Beijing den 18. oktober 2017. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB.

NATO har vedtatt et nytt strategisk konsept, og for første gang erklærer alliansen offisielt at Kina er en «sikkerhets­utfordring».

NTB siterer fra det nye strategidokumentet:

– Folkerepublikken Kinas (PRC) uttalte ambisjoner og trusselpolitikk utfordrer våre interesser, sikkerhet og verdier, står det i konseptet.

Nato viser til at Kina søker å kontrollere viktige teknologiske og industrielle sektorer, kritisk infrastruktur og strategiske materialer og -forsyningskjeder.

– Kinas ondsinnede hybrid- og cyberoperasjoner og dens konfronterende retorikk og desinformasjon er rettet mot allierte og skader alliansens sikkerhet, skriver Nato, som likevel er åpen for et «konstruktivt engasjement» med Kina.

NATO ser også med bekymring på alliansen mellom Kina og Russland:

Om forholdet mellom Kina og Russland skriver Nato at de to stormaktenes forsøk på å undergrave den internasjonale orden «strider mot våre verdier og interesser».

I lys av Ukraina-krigen bruker atlanterhavsalliansen uunngåelig hardere ord om Russland, som dokumentet kaller «den mest signifikante og direkte trusselen mot fred og stabilitet i det euroatlantiske området».

NATO unngår imidlertid å klassifisere Kinas aggressive geopolitiske opptreden som hybrid krigføring mot Vesten, slik flere sikkerhetspolitiske observatører ser på saken.

Robert Spalding, en pensjonert general fra U.S. Air Force som har vært forsvarsattaché til Beijing, anklager i boken Stealth War Kina for å føre en hydrid krig mot Vesten på en rekke fronter.

I en strategihåndbok skrevet av to kinesiske generaler, som i en engelsk oversettelse fra 1999 fikk tittelen Unrestricted Warfare, skisserer forfatterene hvordan USA er sårbart for angrep av andre typer enn rent militære.

Forskjellige former for krigføring oppsummert i «Unrestricted Warfare».

Det nye strategidokumentet fra NATO nevner ikke Kinas rolle under koronapandemien.

Internt i NATO har det vært vanskelig å bli enige om hvordan alliansen skal omtale såvel Kina som forholdet mellom Kina og Russland, melder NTB.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.