Den kontroversielle loven om koronavaksine-tvang i Østerrike er fullstendig avskaffet, melder Kronen Zeitung. Kunngjøringen kommer bare noen måneder etter at loven trådte i kraft i februar.

Vaksinekravet gjaldt alle over 18 år unntatt gravide, de som hadde vært syke med covid-19 mindre enn seks måneder tidligere og de med medisinske årsaker. Loven førte til massive protester i landet.

Da loven ble vedtatt, varslet den østerrikske regjeringen at vaksineinspeksjonene vil bli gjennomført fra midten av mars, og at de som nektet å la seg vaksinere, vil bli bøtelagt med inntil 3.600 euro, drøyt 38.000 kroner. Men kontrollene ble aldri gjennomført, da regjeringen varslet at et så vidtrekkende tiltak ikke lenger kunne forsvares. Vaksinekravet blir nå også opphevet.

Helseminister Johannes Rauch (Die Grüne) og partileder August Wöginger (ÖVP) meldte onsdag at omicron-varianten med sine mildere symptomer har «endret spillereglene» og at vaksinasjon derfor ikke lenger anses som nødvendig.

De mener også at vaksinetvangen førte til dyp splittelse i landet og at tvangen gjorde at mange valgte å ikke vaksinere seg. Aktuelle tall viser at 62 prosent av befolkningen har gyldig vaksinasjonsbevis i landet, noe som er mindre enn de fleste andre vesteuropeiske land.

– Splittelsen går gjennom familier, klubber og bedrifter. Noen dro ikke lenger på utflukter sammen fordi det alltid var de samme diskusjonene om hvem som var vaksinert eller ikke, sa August Wöginger (ÖVP), som sa at tvangen hadde bidratt til at noen ble mer negative til vaksinen.

At regjeringen avskaffer vaksinekravet betyr også at man går fra en «katastrofal situasjon» til å leve med viruset. Det såkalte Grønne pass blir stående inntil videre og de som ønsker vil få tilbud om en fjerde sprøyte.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.