Politiet i et tidligere besøk i Hagen-huset i Sloraveien på Lørenskog. Foto: Terje Pedersen / NTB

Politiet mener at et nummer som ble brukt i planleggingen av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning, kan knyttes til gjerningspersonen. Men man vil ennå ikke snakke om et endelig gjennombrudd.

Politiet har helt siden 2018 arbeidet for å oppklare den såkalte Lørenskog-sake, det vil si Anne-Elisabeth Hagens forsvinning fra sitt hjem i Lørenskog nord for Oslo.

Nå går politiet ut med opplysninger de mener gir håp om at en oppklaring kan være nærmere, nemlig et mobiltelefonnummer man har konsentrert seg om en tid.

NTB skriver om saken:

– Vi mener hypotesen er styrket av flere grunner. For det første treffer nummeret et uregistrert kontantkort som ikke er aktivert og heller ikke har blitt det senere. For det andre er det solgt i geografisk nærhet til åstedet i en periode vi vet at andre forberedelseshandlinger har funnet sted i krypto-sporet, sier påtaleleder Gjermund Hanssen i Øst politidistrikt til VG.

Politiet ba i forrige uke om hjelp til å få informasjon om totalt 20 norske telefonnumre som var til salgs i en Bunnpris-butikk i Iladalen i Oslo fra mai til desember 2017, fortsetter NTB.

Minst ett av disse ble brukt i planleggingen av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning i 2018, ifølge politiet.

Etterlysningen ledet dem til en ny Bunnpris-butikk, der minst ett av SIM-kortene ble solgt på Grønland. Ifølge politiet er hypotesen om at SIM-kortet faktisk er blitt solgt nå styrket.

Første oppdatering siden oktober

Det har vært stille om saken i lengre tid. Men det betyr ikke at det ikke har vært arbeidet med den.

Til NTB sier Hansen at det ikke er snakk om noe gjennombrudd i den tre og et halvt år lange etterforskningen, men offentliggjøringen er ment som en statusoppdatering.

– Vi har ikke gitt noen oppdatering fra etterforskningen siden oktober i fjor. Vi får hele tiden en rekke henvendelser fra landets redaksjoner og ønsker mest mulig åpenhet og ærlighet om utfordringene vi står overfor, sier Hanssen til NTB.

Han sier det er flere spor i saken som kan trekke mot Oslo og østlandsområdet, blant annet opplysninger om at et aktuelt sim-kort i saken er solgt fra en butikk i Oslo.

– Ligger løsningen på denne saken i Norge eller i utlandet?

– Vi mener det er en del spor som trekker mot at gjerningsmennene har oppholdt seg i Norge, i hvert fall over noe tid, men så lenge vi ikke vet konkluderer vi ikke på dette, sier Hanssen.

Han vil ikke kommentere siktelsen mot Tom Hagen, om den er svekket eller styrket, som følge av politiets videre etterforskning.

Skrevet på Windows-PC

Den tekniske granskningen av trusselbrevet viser at den eller de som har skrevet brevet, trolig har norsk som morsmål. De såkalte andrespråkstrekkene i teksten er etter politiets syn tilgjort eller tilsiktet.

Brevet er mest sannsynlig skrevet i Wordpad på en PC med Windows 8 eller 10. PC-en har hatt et integrert skjermkort fra Intel av modell 630 – som er veldig vanlig på rimeligere maskiner.

Både papir og konvolutt selges hos Clas Ohlson, og brevet er mest sannsynlig skrevet ut på en blekkprinter fra Hewlett Packard (HP).

Vil bidra til åpenhet

Politiet sier at de nå tror fordelene ved å dele mer informasjon i saken overgår eventuelle ulemper i den videre etterforskningen.

– I beste fall vil oppmerksomhet rundt disse opplysningene også kunne bidra til nye relevante tips og ytterligere fremskritt i etterforskningen. Politiet har flere opplysninger og vurderinger rundt brevet, men ønsker av hensyn til etterforskningen heller ikke nå å dele alt, understreker politiinspektøren.

– Vi ønsker også å bidra til åpenhet og sikre korrekt og nøktern informasjon til allmennheten om et meget sentralt spor i en sak med uvanlig stor allmenn interesse.

Kryptovaluta

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra boligen sin en gang mellom klokka 9.15 og 9.48 onsdag 31. oktober 2018.

Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (72) – har forklart at han kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.

Et krav om å betale nesten 100 millioner kroner i kryptovaluta, formildet i et trusselbrev, lå igjen inne i huset.

Etterforskningslederen ønsker velkommen all informasjon som måtte komme som følge av de nye opplysningene. Han sier all erfaring viser at det vanskelig å si på forhånd hva som kan komme.

– Etterforskningen vil fortsette jevnt og trutt, sier han.

En slik sak ville typisk vært henlagt etter mer enn tre år, dersom ikke politiet hadde holdepunkter som kan peke mot en oppklaring. Per i dag har politiet relativt betydelige ressurser i daglig arbeid med saken.

Les også: 

Lørenskog-saken blir Netflix-serie

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.