Politiet har sperret av boligen til ekteparet Hagen i Sloraveien 4 på Lørenskog etter at Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen ble pågrepet i en politiaksjon på Lørenskog. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Politiet mener det aldri skjedde en bortføring, og Tom Hagen er nå siktet for å ha drept kona Anne-Elisabeth Hagen på Lørenskog.

– Det har ikke skjedd en bortføring, ikke vært en reell forhandlingsmotpart eller reelle forhandlinger. Det bærer preg av en tydelig planlagt villedning, sa politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt på politiets pressekonferanse tirsdag.

Han sier mistanken mot Tom Hagen har blitt gradvis styrket.

Et og et halvt år etter at Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvant fra boligen på Lørenskog 31. oktober 2018, gikk politiet tirsdag morgen til pågripelse av ektemannen Tom Hagen.

Han ble stoppet av politiet da han var på vei fra boligen til arbeidsplassen Futurum i 8.30-tiden tirsdag morgen, meldte VG.

Hagen skal fremstilles for varetektsfengsling i Nedre Romerike tingrett onsdag. Politiet vil be om fire ukers varetektsfengsling og begrunner det med faren for bevisforspillelse, opplyser politiadvokat Åse Kjustad Eriksson.

Ikke funnet

Siktelsen gjelder drap eller medvirkning til drap.

Politiet etterforsket først forsvinningen som en bortføring med økonomisk motiv, men i fjor sommer endret de hovedhypotese. De mente nå at det var mest sannsynlig at Anne-Elisabeth Hagen var blitt drept, og at en eller flere gjerningspersoner hadde fordekt drapet som en økonomisk motivert kidnapping.

– Siktelsen er et resultat av en bred og omfattende etterforskning, der mistanken har styrket seg over tid, opplyser politiet på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Det er foreløpig ikke kjent hvordan Hagen stiller seg til siktelsen. Tom Hagen har ønsket advokat Svein Holden som sin forsvarer. Holden ønsker ikke å kommentere saken før han har snakket med Hagen. Holden har representert Hagen som bistandsadvokat i saken.

Ikke flere pågripelser

Politiet mener det er skjellig grunn til å mistenke Hagen, men vil ikke si detaljert hva det var som førte til pågripelsen akkurat nå, annet enn at det var «det samlede bevisbildet». Politiet sier det fortsatt er flere ubesvarte spørsmål.

Ingen andre personer er pågrepet, men politiet vil ikke utelukke at det kan være andre gjerningspersoner.

Ifølge VG fikk etterforskningsledelsen i fjor sommer rettens tillatelse til å ta i bruk hemmelige etterforskningsskritt mot Tom Hagen og skal ha installert avlyttingsutstyr. Disse opplysningene vil politiet ikke kommentere på pressekonferansen.

Ikke funnet

Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt ikke funnet, opplyser politiinspektør Tommy Brøske.

Politiet har bedt retten om tillatelse til ransaking av Hagen-parets bolig i Sloraveien og vil fortsatt drive målrettet søk etter Hagen.

– Det er først nå det blir foretatt en ordinær ransaking av boligen, men også andre eiendommer knyttet til Tom Hagen, sier politiadvokat Åse Kjustad Eriksson.

Tirsdag formiddag er det stor aktivitet rundt boligen på Lørenskog. Politiet har sperret av eiendommen og arbeider både inne i og utenfor huset.

– Vi har ingen konkret formening om hvor hun er, men vi vil søke, og det er et klart mål å finne henne, sa politiadvokaten.

Politiet vil etterforske videre for å finne eventuelle medvirkere til det de mener har vært en planlagt villedning. Det gjelder særlig kryptovaluta-sporet der angivelige kidnappere fremsatte krav om løsepenger.

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.