En replika fra det første damplokomotivet i Wales fra 1802 risikerer å bli kansellert av National Museum Wales (NMW). Årsaken er at Nasjonalmuseet vil fremheve slavehandelens forbindelse med «utviklingen av damp og jernbaneinfrastrukturen i Wales».

Hverken damplokomotivet, som ble brukt lokalt i Wales, eller den engelske oppfinneren, Mr Trevithick, hadde noen som helst forbindelse med slaveri eller slavehandel. Men Nasjonalmuseet mener at det er en sammenheng mellom dampteknologien og slavehandelen fordi oppfinnelsen var bygget på «kolonisering og rasisme».

Nasjonalmuseet forklarer kanselleringen slik:  “Selv om det ikke nødvendigvis er noen direkte forbindelse mellom Trevithicks lokomotiv og slavehandelen, så anser vi at dette er vevet inn i det walisiske samfunnet. Handel og kolonial utnyttelse var en bestandel av Wales’ økonomi og samfunn og var fundamental til Wales’ utvikling som en industrinasjon. Mes vi fortsetter å gjennomgå samlingen så vil vi utforske hvordan slavehandelen er forbundet med og brukt i utviklingen av damp og jernbaneinfrastrukturen i Wales».

Og med denne logikken så kan vi bare kansellere oss selv med en gang og få det overstått.

For de som heller vil hygge seg med et «rasistisk» damplokomotiv:
GB News

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

 

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.