Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har ikke tidligere uttalt seg i striden rundt Nasjonalmuseets behandling av Christian Krohg-maleriet «Leiv Eiriksson oppdager Amerika». 

Men det gjør hun nå til Dagsavisen.

– Kanselleringskultur er et sidespor. Nasjonalmuseet har bekreftet at verket ikke er kansellert, sier kulturministeren.

Det vakte sterke reaksjoner da Nasjonalmuseets avdelingsdirektør Stina Högkvist uttalte til Aftenposten at bildet er «kolonialistisk» og derfor ble tatt ut av museets samlingsutstilling.

Högkvist trakk senere karakteristikken tilbake, og Nasjonalmuseet har hengt bildet opp igjen.

Trettebergstuen sier at hun ikke er bekymret for kanselleringskultur, men for politiske motstandere som tar opp denne problemstillingen.

– Så blir jeg litt bekymret når jeg ser mine kolleger i Stortinget kalle på meg og spør hva jeg skal gjøre når et enkelt verk i et enkelt museum diskuteres. Prinsippet om armlengdes avstand mellom politiske myndigheter og det kunst- og kulturfaglige skjønnet er en forutsetning for ytringsfrihet gjennom fri kunst og frie institusjoner, sier Trettebergstuen om Silje Hjemdal (FrP) sitt skriftlige spørsmål i Stortinget om saken.

Nasjonalmuseet blir woke med svensk kurator; vekk med Leiv Eiriksson!

«Er kulturministeren bekymret for utviklingen av kanselleringskultur innen kulturfeltet, og mener hun at slike former for sensur er problematisk?» er spørsmålet Hjemdal stilte.

Kulturministeren mener politikere skal holde seg unna kunstmiljøet, og omgår dermed spørsmålet.

– Vi som politikere må til enhver tid ha en skjerpet bevissthet om dette. Dette er et prinsipp vi ikke skal fravike. Hvilke verker som skal henges opp på museer, er det museene selv som skal bestemme. Hvilke stykker teatrene skal sette opp, skal teatrene selv bestemme, og hvilke bøker som gis ut, skal forlagene selv bestemme. Politikeres personlige preferanser skal ikke legge føringer på det, understreker Trettebergstuen.

Tage Pettersen (H) har bedt kulturministeren å vurdere en nasjonal kanon for billedkunst, men det vil ikke Trettebergstuen høre noe om.

– Nei, det vil jeg ikke prioritere. Det kan virke som en god ide å etablere en kulturkanon, men det er viktig å tenke på hva dette faktisk innebærer: Et statlig arbeid med en kulturkanon vil også være problematisk både i spørsmål om kvalitet og representasjon, og med hensyn til prinsippet om armlengdes avstand. Dette har vært oppe i Stortinget tidligere, og da var det bare Fremskrittspartiet som støttet det, sier hun.

Opposisjonen i Stortingets familie- og kulturkomité var samstemte i sin kritikk av Nasjonalmuseet, og Hjemdal uttalte at «Norges nasjonalmuseum hiver seg på trenden med kanselleringskultur» og at «Trettebergstuen har et ansvar for å stå opp mot slikt vås som dette».

Skriftlige spørsmål i Stortinget skal besvares innen seks virkedager, men under onsdagens muntlige spørretime i Stortinget ble ikke saken tatt opp.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.