Samlingsdirektør Stina Högkvist ved Nasjonalmuseet. Foto: Geir Olsen / NTB

Reaksjonene har vært kraftige etter at Nasjonalmuseets samlingsdirektør Stina Högkvist kalte et kjent Christian Krohg-maleri kolonialistisk. Nå legger hun seg paddeflat.

Document omtalte saken tidligere søndag, og skrev blant annet:

Etter flyttingen til bunkeren Nasjonalmuseet må de gamle klassikerne vike for den nye globalistiske kulturen. Hvis du trodde at det norske nasjonalgalleriet skulle vise det beste av det norske, så tok du feil.

Se hele saken under.

Kritikken har ikke gått upåaktet hen hos direktør Stina Högkvist. Nå beklager hun det hele og legger seg temmelig flat, ifølge NTB ved Fredrik Moen Gabrielsen og Marius Helge Larsen.

– Her vil jeg bare legge meg helt flat. Dette var en sleivete og lite gjennomtenkt bemerkning, sagt i forbifarten. Jeg mener ikke at Christian Krohgs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» er kolonialistisk, sier Högkvist i en skriftlig kommentar sendt til NTB.

Bakgrunnen for diskusjonen er et intervju i Aftenposten lørdag, der Högkvist fortalte at flere kjente malerier settes i kjelleren i det nye Nasjonalmuseet. Et av dem er Christian Krohgs kjente maleri av Leiv Eiriksson som oppdager Amerika.

– Bildet er en romantisering av nordmenn som dro til Amerika. Det er et kolonialistisk bilde, sa Högkvist da.

Siden har altså pipen fått en annen lyd.

– Beklager

Uttalelsen har skapt til dels kraftige reaksjoner i sosiale medier, noe direktøren slett ikke har satt stor pris på.

– Jeg beklager at jeg har satt i gang en diskusjon om kansellering. Krohgs verk er ikke kansellert av Nasjonalmuseet, sier Högkvist søndag.

Maleriet «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» fra 1893 er et av Krohgs mest kjente malerier og prydet tidligere trappehallen i det gamle Nasjonalmuseet. Det viser den norrøne oppdageren som regnes for å ha vært den første europeeren som oppdaget Nord-Amerika, rundt år 1000.

Nasjonalmuseet mottok maleriet i gave fra The Leif Erikson Memorial Association i Chicago i 1900.

– Useriøs og overfladisk

Högkvist sier at de ønsket å vise både klassiske verk og verk som ikke, eller i liten grad, har blitt vist før i den nye samlingsutstillingen.

– Konklusjonen ble at vi ville vie plass til noe annet enn akkurat dette maleriet av Krohg til åpningen. Verket ble vist i Nasjonalgalleriets trappehall i flere år før flyttingen til nytt museum. At det er brakt ideologiske perspektiver inn i dette, tar jeg på min kappe, og jeg beklager at dette har skapt forvirring i debatten, sier hun.

Högkvist har også beklaget ordbruken på sin Facebook-side.

– I saken uttaler jeg meg om Christian Krohgs «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» på en måte som jeg ser fremstår som useriøs og overfladisk, skriver hun.

Her er man rett og slett vitne til en museumsdirektør som brått forstår at hun har dummet seg kraftig ut, og nå umiddelbart har igangsatt en større brannslukning.

– Helt absurd

En av dem som reagerte på uttalelsene, er leder Eivor Evenrud (Ap) i Oslo bystyres kultur- og utdanningsutvalg, skriver Vårt Oslo. Hun omtalte saken som absurd.

– Hva er greia med at alt fra fortiden skal leses inn i samtiden og få påklistret nye merkelapper? skriver Evenrud på sin Facebook-side.

– Hva er man redd for at publikum skal tenke? Tror man folk er så intellektuelt slappe at de selv ikke klarer å forstå at noe har endret seg på 130 år? avslutter Evenrud.

Les også:

Nasjonalmuseet blir woke med svensk kurator; vekk med Leiv Eiriksson!

Bestill fra Document forlag:

Hvis du bare skal kjøpe én bok i vinter, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.