Hvert år, den 9. oktober, proklamerer Det hvite hus en hyllest til Leiv Eiriksson. Det har de gjort siden National Leif Erikson Day ble etablert som en offentlig markering i 1964, da president Lyndon B. Johnson var den første som skrev under erklæringen. Man staver den norske oppdagerens navn annerledes, men det gjør ikke noe, for kjært barn har mange navn.

I Norge, derimot, setter Nasjonalmuseet Christian Krohgs kjente maleri av den norrøne oppdageren i kjelleren, fordi det er betraktet som et kolonialistisk bilde.

Krohgs maleri fra 1893, «Leiv Eiriksson oppdager Amerika», er et av kunstmalerens mest kjente. Det ligger vårt hjerte nær – i hvert fall hos oss som har levd en stund. Jeg husker det hang en kopi i stua i mitt barndomshjem, og jeg skulle ønske jeg hadde tatt det med til Amerika.

Nasjonalmuseet mottok maleriet i gave fra the Leif Erikson Memorial Association i Chicago i 1900, skriver NTB i artikkelen publisert på Document.

– Bildet er en romantisering av nordmenn som dro til Amerika. Det er et kolonialistisk bilde, sier avdelingsdirektør Stina Högkvist ved Nasjonalmuseet til Aftenposten.

Stina Högkvists kommentar kan få de mest sindige av oss til å gå av skaftet, og etter å ha lest kommentarfeltet, er vi alle i samme båt – Leivs. Rettnok oppsummerer tankene våre:

– Jeg holdt på å sette morgenkaffen i halsen da jeg leste dette på en av nettsidene i dag. Det er virkelig ikke til å tro, men altså sant. Skal alt som er malt, tegnet og skrevet i en annen tid gjemmes bort og helst slettes?

– Dette er så skammelig at jeg kommer aldri til å sette mine bein i Nasjonalmuseet noen gang igjen!! Ikke bare er det skammelig, men også utrolig flaut hvordan Norge visker ut alt fra fortiden for ikke å krenke noen. La resten av verden le av oss, for dette er for dumt!

Verden vil le av oss, Rettnok, mange vil nok også gråte, spesielt når de mottar nyheten om hva Nasjonalmuseet har gjort med vår aller største helt. Personlig vil jeg sørge for at alle norsk-amerikanske organisasjoner her i USA blir kjent med saken. I tillegg sendes en notis til de største nyhetskanalene her.

Woke Norway har skapt overskrifter i USA før. Kanskje Leiv Eiriksson i kjelleren vil gjøre det igjen.

Woke Norway har kanskje ikke noen interesse for venstrevridde CNN og The New York Times, men det er ikke umulig at FOX, News Max, Washington Examiner og andre vil plukke meldingen opp. De er selv lei av woke-galskapen som regjerer her i USA. Christina Ellingsen og Tonje Gjevjon skapte store overskrifter her. Det vil nok kanskje også Leiv Eiriksson i kjelleren gjøre.

Nasjonalmuseet tror kanskje dette er tomme trusler, men de får ikke drive ap med vår Leiv Eiriksson, og det kan hende at du, Stina Högkvist, må luske ned i den mørke kjelleren og hente opp igjen Christian Krohgs vakre maleri. Du vet hvor det skal henge – det skal tilbake, der det skal pryde trappehallen i det nye Nasjonalmuseet.

Det hvite hus’ proklamasjon forteller oss at for over 1000 år siden la Leiv Eiriksson, født på Island, men sønn av Eirik Raude fra Jæren, ut på en historisk reise over Atlanterhavet og landet på kysten av Nord-Amerika. Han og hans følge er allment antatt å være de første europeerne som satte foten på dette kontinentet. Egenskapene til Eiriksson og hans mannskap ville komme til å definere en unik amerikansk ånd – rastløs og modig, dristig og optimistisk, og på leting etter en bedre fremtid.

Den samme ånden skulle veilede generasjoner av dansker, finner, islendinger, nordmenn og svensker til å emigrere og bygge nye liv i USA. Det skulle få utallige familier til å plante røtter i Great Lakes-statene, på den nordlige delen av de store slettene (The Great Plains) og i enklaver over hele nasjonen. Det er fortsatt inngrodd i hjertene til omtrent 11 millioner amerikanere som sporer sine aner til nordiske land i dag.

9. oktober er National Leif Erikson Day i USA. Hvordan ble den til?

Det var boken America Not Discovered by Columbus av norsk-amerikanske Rasmus B. Anderson fra 1874 som bidro til å popularisere ideen om at vikinger var de første europeerne i den nye verden.

Under en tale ved Norse-American Centennial på Minnesota State Fair i 1925 anerkjente president Calvin Coolidge at Leiv Eiriksson kunne ha oppdaget Amerika basert på nye funn fra norsk-amerikanske forskere som Knut Gjerset og Ludvig Hektoen.

I 1929 ble Wisconsin den første amerikanske delstaten som offisielt vedtok Leif Erikson-dagen som en statlig merkedag. I 1956 var Leif Erikson Day blitt gjort til en offisiell markering i syv stater: Wisconsin, Minnesota, South Dakota, Illinois, Colorado, Washington og California, i tillegg til den canadiske provinsen Saskatchewan.

I 1963 introduserte senator Hubert Humphrey og representanten John Blatnik, begge fra Minnesota, lovforslag for å feire Leif Erikson-dagen over hele landet. Den 2. september 1964 godkjente og ba Kongressen enstemmig presidenten om å opprette overholdelse gjennom en årlig proklamasjon.

Lyndon B. Johnson gjorde det samme år, som hver president har gjort i årene deretter, ofte ved å bruke proklamasjonen for å prise bidragene til amerikanere av nordisk avstamning generelt og oppdagelsens ånd.

Hva om Joe Biden kansellerer Leif Erikson-dagen?

En skremmende tanke er at USAs nåværende president vil bli tvunget av progressive aktivister i Kongressen til å følge i Nasjonalmuseets fotspor og kansellere og forvise den norrøne oppdageren til kjelleren. De som ser kolonialisme og rasisme overalt – som tydeligvis woke aktivister i Norge også gjør.

Vi skal gjøre alt i vår makt for å forhindre at det skjer. Men først og fremst skal vi sørge for at 11 millioner amerikanere som sporer sine aner til nordiske land i dag, får vite hva Nasjonalmuseet har gjort.

Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe, sies det. Om en uke får jeg dette flotte maleriet tilsendt. Fra Walmart, av alle steder. Tenk dere det – Walmart bryr seg mer om vår kulturarv enn Nasjonalmuseet gjør.

Skjermdump: Rooneys Walmart-bestilling

To be continued …

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.