I dag ble jeg den stolte eier av en vikingbåt med navnet «Falken». Den flotte båten har blitt brukt av Sons of Norway i Jensen Beach, Florida, i mange fantastiske vikingregattaer siden Gulfstream Lodge ble etablert i 1971. Vikingbåten vil også bli en del av Document. Les videre hva planene er. 

Sons of Norway har fortsatt vikingregattaer i Jacksonville, Florida, men dessverre blir våre medlemmer eldre, og i Jensen Beach bestemte de seg for å selge båten. Vi vil jobbe med å få rekruttert yngre medlemmer, og siden jeg fikk anledning til å kjøpe den, håper vi på å få til regattaer igjen.

I Jacksonville er det blitt hyret lokale folk som er med som mannskap. De trenger ikke være medlemmer av Sons of Norway. Det er stor interesse for alt som er viking– og norse kultur, og vi vil prøve å gjøre det samme her.

Foto: Ingrid H. Sons of Norway Gulfstream Lodge, Jensen Beach, Florida. Dette var noen år siden, kanskje siste vikingregatta.

Men vi ser for oss å bruke den nyanskaffede båten til andre ting også, som involverer Document.

Vår plan er – hvis vi kan få det til – å bruke den som et slags «filmsett» for intervjuer av våre Sons of Norway-medlemmer og mannen og kvinnen i gata i USA. Det første prosjektet vil være en dokumentar hvor vi intervjuer medlemmene som har vært involvert med «Falken», som har en veldig interessant historie.

Men det blir ikke bare historie. Det vil bli snakk om politikk i Norge og USA, og mye annet.

De er en flott gruppe, som er underholdende og har mye på hjertet, både om Norge og USA. Det er amerikanere – og som vi vet, liker amerikanere å snakke.

Vi håper å kunne sette i gang innen to måneder, etter et norgesbesøk som begynner i neste uke.

Våre lesere er Real People som vil ha Real Stories

Planen har lenge vært å få til Real American Stories for Real People, men tid er det største problemet. 24 timer i døgnet er ikke nok. Men vi skal få det til denne sommeren.

Vi håper også å få til intervjuer med andre som kan interessere våre lesere. Donald Trump og Ron DeSantis står på listen. Nei da. Jo da. Men det er veldig mange vi kan nå ut til, så vi vil jobbe med dét også.

«Falken» hadde vært til salgs i et par måneder. Da de annonserte det på møtet i februar, sa jeg med en gang at jeg ville kjøpe den. Alle, inkludert min mann, så på meg som om jeg hadde to hoder. De trodde sikkert det var vinen som gjorde meg snakksalig. Det må nevnes at jeg er en landkrabbe, for jeg vokste opp på bygda i innlandet, ikke ved sjøen.

Jeg fikk ikke båten ut av tankene, selv om husbonden sa «no way Norway». Det er jo ikke hver dag din kone vil kjøpe en vikingbåt.

Et Sons of Norway-medlem i Seattle var interessert, men da måtte den fraktes dit, og sannheten var at våre medlemmer ønsket at den skulle forbli her. «Falken» har betydd mye for medlemmene, som har mange gode minner å se tilbake på.

Forrige uke tok jeg en executive decision, ringte eierne og sa at jeg kjøper båten for full pris, 3000 dollar.

Frank H. og hans kone Ingrid kommer hit torsdag med båten. Frank er fjerde generasjon norskamerikaner fra Wisconsin og kjenner Norge bedre enn noen annen jeg har møtt. I likhet med de fleste medlemmer av Sons of Norway er han utrolig stolt over sine forfedre og landet disse kom fra. Hadde alle nordmenn vært som ham, hadde Norge vært in a different place.

Det er Frank som har tatt seg av båten og bygd den om til vikingbåt. Han har laget et 5 fots dragehode og en 5 fots hale utskåret i tre. Han vil fortelle historien i dokumentaren. Han er til venstre på bildet.

Foto: Ingrid H. Sons of Norway Gulfstream Lodge, Jensen Beach, Florida.

Den er en kopi av en 24 fots Ottering båt, og bygd av glassfiber. Masten er 16 fot og av lakkert tre. Båten har benker til 8 roere og en styrmann. «Falken» har tre seil. Ett av dem vises på bildet. Den har tolv 9 fot lange årer av tre, og 6 nye årer er laget av tresorten ask.

I tillegg har den utstyr som inkluderer 8 utsmykkede vikingskjold med båtklemmer,  vikinghjelmer av metall, plastsverd og -økser, og mye annet. En egen tilhenger følger med.

– Du kan få den for 1000 dollar, sa Ingrid, for vi setter pris på at et medlem vil ta vare på den. De er også glad for at fortsatt vil være i nærheten.

Foto: Ingrid H. Sons of Norway Gulfstream Lodge, Jensen Beach, Florida.

De som vil forandre vårt land, skal ikke vinne!

Jeg hadde aldri slått meg til ro med det hvis jeg ikke hadde kjøpt båten. Hvis den hadde endt opp i Seattle, tror jeg det hadde vært et stort tap for vår lodge. Men det betyr noe mer enn dét.

Tanken går til kanselleringen av Leiv Eiriksson-maleriet ved Nasjonalmuseet og aktivistene som fortalte oss at bildet er kolonialistisk og en romantisering av nordmenn som dro til Amerika. I tillegg hadde vi andre som sa at norskamerikanere ønsket å representere sin rene hvite rase og at bildet var brukt av nynazister og høyreekstremister.

De skal ikke vinne, og «Falken» vil være et symbol på det.

Det var en fortelling fra radikale aktivister i Norge som fikk meg til å reagere. The nerve of them, som de sier her, og jeg vet ikke hvordan det oversettes («de har frekkhetens nådegave». Red.). Jeg ser på disse flotte norskamerikanerne som har mer stolthet og interesse for å bevare vårt Norge og tenker at de som vil forandre Norge til det ugjenkjennelige, de skal ikke vinne.

Som dere kan lese i historien under, ble vikingregattaen startet med utgangspunkt i at Leiv Eiriksson oppdaget Amerika. Vi har navn som Eikevik og Evinrude, og mange andre.

Mange i klubben vet om kanselleringen av Leiv Eiriksson, og de er ikke happy. Jeg holdt et foredrag med en kopi av Christian Krohgs maleri fra Walmart. Tenk det! Walmart har bildet til salgs, mens det norske Nasjonalgalleriet vil bli kvitt det.

Vi skal ikke fokusere på det negative, men Norge skal få vite hvordan norskamerikanere virkelig er, og de skal også få si sitt på Document. Som oss ønsker de å bevare vårt vakre land.

Vi vil oppdatere dere om saken, men nå er min mann helt i hundre over at vi skal ha denne båten. Det er helt greit. I motsetning til meg er han ingen landkrabbe. Han er plutselig blitt selvutnevnt kaptein.

Kanskje det er noen norskamerikanere i Florida eller andre steder som leser dette og vil bli involvert? Eller kanskje noen av leserne skal til Florida i nærmeste fremtid og vil se båten eller intervjues?

Min e-postadresse er elisabethrooney31@gmail.com. Vi ser frem til mye moro og interessante møter med «Falken».

Frank vil fortelle historien om «Falken» og Leif Erikson Festival. Coming up. Only on Document. 

Historien om Jensen Beach Leif Eriksen Festival

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.