Denne helgen var det skamfullt å være nordmann i USA. Venstrevridde aktivister har infiltrert en Facebook-gruppe som feirer norsk herkomst. De beskylder norskamerikanere for kulturell appropriering og får populære medlemmer til å forlate gruppen. Slemme nordmenn stiller spørsmål ved arven vår, skriver en 84 år gammel dame fra Minnesota.

– Jeg er nesten 85 og trenger ingen fornærmelser fra de slemme der ute.

I noen måneder har jeg vært medlem av en Facebook-gruppe for folk utenfor Norge som er stolt av og feirer sin norske herkomst. Gruppen har over 40.000 medlemmer, og mitt inntrykk er at den er basert i USA og at flertallet er norskamerikanere. Jeg er ikke innom Facebook hver dag, men har kommet over flotte innlegg fra folk som er stolte over å være norskættede.

Forleden la en nordmann ut en meme på siden som dere kan se i hovedbildet over. Jeg hadde ikke tid til å lese kommentarene, men jeg trodde det var en morsom spøk med et lite stikk til oss som liker å tro at vi er vikinger.

Lørdag la jeg ut historien min om vikingbåten, som skulle være et litt muntert tilsvar til memen, men også en sjanse til å vise frem «Falken» til medlemmene på siden. Dette var mitt første innlegg.

Det tok ikke lang tid før aktivistene begynte å kommentere på innlegget mitt, mens de samtidig skjelte ut norskamerikanere og deres misnøye med hvordan arven og historien til deres forfedre og Norge ble feiret.

Det var beskyldninger om at måten norskamerikanere feiret sine aner på, var kulturell appropriering, de hadde ingen rett til å kalle seg vikinger eller gå med T-skjorter med fjollete motiv om Norge, si «huff da», fremme lutefisk, lefse som typisk norsk, osv. Jeg har lagt ved noen av samtalene nederst på siden.

En av de første kommentarene var fra Ellen Christine Tande. Jeg trodde faktisk hun spøkte:

– Morsomt og kult. Men Per Steiner og andre har rett. Hvis du vil være norsk, er en del av avtalen at du ikke bruker t-skjorter med noe om uff-da, lefse eller lutefisk, og du sier ikke at du er viking. Vi godtar deg ikke ellers. Kulturell appropriasjon

At the bottom of my heart go FUCK yourself

Først var tanken å anonymisere aktivistene, vi må være forsiktig med å henge ut privatpersoner, men etter kommentarer som grenset til netthets, bestemte jeg meg for å identifisere disse nordmennene, som uten tvil har en skjult agenda.

Dessuten oppdaget jeg i dag at en kvinne fra Algerie og en aktivist i Norge mange av oss er kjent med etter kanselleringen av Leiv Eiriksson, på en eller annen måte er involvert. Mer om henne under. Hun har jobbet for Nasjonalmuseet og hatt utstilling om Queer Islamic Art.

Dette er en av kommentarene fra Per Steinar Hembre som nå er slettet, men som jeg hadde kopiert. Ellen synes han vet best:

– Elisabeth Rooney can’t say i have any compasion for you you are a white supremacist and a racist you are not a Norwegian and will never be. Norway is a place for almost everybody, but not old White racist who spread fals informasjon about norway. So from the bottom of my hart go FUCK yourself

De fire eller fem nordmenn som tok del i hetsingen gikk etter hvert inn på min Facebook-side, og da kom beskyldningen om rasisme, hat mot muslimer og at jeg fremmer «hvitt overherredømme».

Jeg har noen innlegg der som er kritiske til islam, for det meste handler det om Islam Net, og en engelsk artikkel som handler om at nordmenn sannsynligvis vil bli i mindretall i fremtiden, basert på Asle Tojes og andres prognoser.

De publiserte innleggene mine i kommentarfeltet, som denne fra Hembre:

En ung dame ved navn Tiril Marie Drøsshaug var den som kom med rasismebeskyldninger først, og i en kommentar sa hun til medlemmer at immigranter i Norge hadde mer rett til å feire sin norske identitet enn norskamerikanere. Det var ikke kulturell appropriering, men heller kulturell forståelse, skrev hun.

Hun blokkerte meg og fortsatte med grove beskyldninger om rasisme mot meg i kommentarer med andre. En venn viste meg hva hun skrev. Noen som ikke var nordmenn, men tydelig venstrevridde, støttet aktivistene.

Diskusjonen fortsatte, og vi ble alle belært om kulturell appropriering og mange andre ting. Mange norskamerikanere som forsvarte seg, fikk samme leksa som meg. Dette gikk igjen:

Og siden du tok det opp. Dette er en del av det vi finner dumt og kritikkverdig. Du flaunter ikke med arven din. Du stereotypiserer og minimerer Norge og nordmenn. Og fakta betyr noe. Du får ikke omdefinere hva Viking betyr. På et nettsted om historie og arv.

At jeg sier «I’m Cherokee» og har på meg fjær gjør meg ikke til indianer – OG det er fornærmende (og ja, barna mine er en del av Cherokee).

Så vær stolt. Men av den ekte varen. Ikke tegneserieversjonen. Og ikke den fordervet ariske versjonen heller. Norwegian handler om å tro på våre felles verdier. Det er en holdning. Ikke DNA.

Selv kunne jeg logget meg av og ikke svart dem, men beskyldningene mot norskamerikanerne var vanskelige å ignorere. For å være ærlig hadde jeg ikke trodd det fantes slike mennesker i mitt hjemland, jeg kjenner ingen som oppfører seg slik.

Men det er det altså, og etter å ha sett et Norge som sakte forandrer seg til det ugjenkjennelige, burde jeg ha visst bedre.

Slemme nordmenn stiller spørsmål ved arven vår

Mens en heftig diskusjon om innlegget mitt foregikk lørdag kveld, fikk jeg en melding fra en 84 år gammel dame fra Minnesota som er medlem av gruppen. Hun skrev følgende:

– Jeg pleide å glede meg over den norske siden, men i det siste har de som bor i Norge, ikke vært så snille mot oss som har familie fra Norge og stiller spørsmål ved arven vår. Jeg avstår fra å krangle om ting som amerikanere kaller «dumt». LOL

– I used to enjoy the Norwegian site but lately I’ve found that those who live in Norway are not too nice to us whose family came from Norway and question our heritage. I refrain from getting into an argument about things that are like Americans say ‘dumb’. LOL

Jeg svarte henne og sa at jeg ikke kunne tro hvordan noen av nordmennene behandlet norskamerikanerne og beklaget på vegne av mine landsmenn. Hun svarte tilbake:

– Takk for innspill, det ser ut til at de i det siste er så slemme og ikke engang ønsker å anerkjenne vår kjærlighet til den norske kulturen osv.

– Thanks for your input, it seems lately they are so mean spirited and don’t want to even recognize our love for Norwegian culture etc.

Hun forteller meg hvor hennes bestemor og bestefar var født og at hun besøkte stedet for cirka 20 år siden. Hun bor i Minnesota, i en liten by som er oppkalt etter det norske navnet til forfedrene hennes.

Menneskene hun traff i Norge, var søte, sjenerøse og kjærlige, men hun er forsiktig med hvem hun har kontakt med på Facebook-siden og hvordan hun reagerer:

– Jeg er nesten 85 og vil gjerne unngå å pådra meg fornærmelser fra slemme folk der ute.

– I am just careful who and how I respond to. I’m almost 85 and don’t need any grief from the nasties out there.

Det hører med til historien at et medlem publiserte et innlegg hvor han sa takk for seg. Han er en nordmann som bor i Canada og er utrolig populær på siden, men skrev at han var lei av dem som forteller ham og andre at de ikke  har rett til å feire sin kultur på sin måte. Hundrevis kommenterte og ba ham bli, men han er ennå ikke kommet tilbake.

Debatten ble bare verre og verre, og jeg trodde at administrasjonen enten ville slette innlegget eller kaste oss ut, men det skjedde ikke.

En amerikansk dame takket også for seg da hun opplevde beskyldninger om rasisme. – Vi har nok av det i USA, skrev hun, og nå er hun ikke medlem lenger.

Hvit nasjonalistisk, populistisk dritt

I dag oppdaget jeg at Hanan Benammar er medlem av gruppen. Hun hadde likt innlegget som fortalte oss at vi ikke var vikinger.

Hva hun gjør på denne siden, kan man bare lure på, hun ser ut til å være et nytt medlem. Denne kvinnen fra Algerie kalte Leiv Eiriksson-maleriet for hvit nasjonalistisk, populistisk dritt. Hun er derfor ikke på denne siden fordi hun er stolt av Norge og nordmenn.

Les også :

Må vi til USA for å kjempe for Norges fremtid? – Document

Det er alvorlige beskyldninger å si at disse aktivistene har sluttet seg til denne gruppen for å så splid og tråkke på norskamerikanere, som de tydeligvis hater.

Men enda alvorligere er netthetsen disse nordmennene driver med. Selv har jeg blitt sterkere med årene og tåler mye, men når de går etter flotte norskamerikanere som den 85 år gamle kvinnen fra Minnesota, har de krysset den røde linjen.

Ingrid, som kommenterer under, er damen fra Sons of Norway som gjorde det mulig at jeg fikk overta vikingbåten. Hun og hennes mann Frank er begge stolte norskamerikanere – han er fjerde generasjon norsk.

Her får Ellen Christine sine siste ord til meg. Jeg får beskjed om at jeg ikke hører til i denne Facebook-gruppen og at jeg er en Norge-for-etniske-hvite-nordmenn-wannabe. Hun fortsatte å argumentere mot enhver norskamerikaner som utfordret beskyldningene hennes.


Jennifer forstår ikke Ellens behov for å splitte og fornærme dem som er stolte av sin norske arv:

Du har tydeligvis et behov for å splitte og føre skam over oss med norsk arv som jeg ikke er sikker på om jeg forstår. Det er virkelig trist. Jeg sa tydelig «norskamerikansk», og uttalte at ja, venner fra Norge og jeg diskuterte hvor annerledes ting er i dag.

Vi forstår det, og du må være klar over at det er mange forskjellige tradisjoner rundt om i Norge i dag og fra fortiden som kanskje til og med du ikke er kjent med, og som våre norskamerikanske tradisjoner stammer fra. Bare la folk feire hvem de er uten å prøve å nedverdige dem.

Jeg kaller meg ikke norsk, jeg sier norskamerikansk, og med god grunn.

Les også: 

Det er ikke hver dag man kjøper en vikingbåt – Document

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!


Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.