Denne 23 cm lange og 133 gram tunge vindmåleren i metall og plastikk slo ned to-tre meter foran «Irene» da hun og hunden var på vei ned fra Ørlands høyeste fjell, Seksortklumpen. Hadde hun blitt truffet, kunne hun ha blitt drept av og i Storheia vindpark. Foto: Privat

Vindkraften kunne tatt «Irenes» liv. På vei hjem etter en topptur ved Storheia vindpark, slo en 23 cm lang og 133 gram tung vindmåler ned fra anlegget Oljefondet har investert flere mrd kroner i. Hun varslet Fosen vind, NRK, VG og politiet, uten å få respons. Vindkraften har for mye cash til å bry seg om folk, dyr og natur.

Det nesten-fatale fant sted tirsdag 5. mai. «Irene» ville ta seg en tur i barndommens turterreng, for å se om det var farbart opp til Ørlands høyeste punkt, Seksortklumpen (494 moh), slik at hun og en venninne kunne ta en felles tur senere den uken. «Irene» er nærmeste nabo til Storheia vindpark, Norges største med 80 turbiner. Hun ser 13 av dem fra sitt eget hjem, og hun liker dem ikke.

Dette bildet er tatt fra toppen av Seksortklumpen på Fosenhalvøya sommeren 2019. Foto: Stein Liland

«Irene» er en ekstremt naturglad tobarnsmor i sin beste alder, og helt siden hun var ungjente har hun ferdes i dette flotte terrenget. Blandingshunden Cash er en kjær turvenn, og torsdag morgen fikk vi et langt intervju med naturelskeren «Irene». (Vi har valgt å anonymisere henne for ikke å utsette henne for sjikane fra vindkraft-tilhengere.)

–Jeg hadde en ekkel følelse da vi dro i vei. Jeg liker ikke å sjå disse tårna som har ødelagt turterrenget vårt, men jeg måtte ut, lell. Vi fulgte turstien opp til kommunens høyeste topp, Seksortklumpen, men et av tårna er lagt midt i stien, så vi må gå langt utenom.

– Sjøl om jeg har logge ute mange netter oppi heia der, har utbygginga laga så mange og store sår i naturen at det er vanskelig å kjenne seg igjen. Jeg nekter å gå på veien dem har laga, så flere ganger måtte jeg kikke etter, for å sjå om jeg var på rett lei. For eksempel var det et islagt tjønn som jeg bare så vidt kunne kjenne igjen.

– Jeg kom meg opp på toppen, og da skrev jeg «SISTE TUR !» fra meg og Cash.

 

Deprimert

Fremfor å være i oppstemt humør av toppturen denne friske maidagen, gikk «Irene» og hunden langsomt nedover mot bygda igjen. På nedturen stoppet hun og fikk øye på en stor fugl som kretset rundt den nærmeste vindturbinen, Hun prøvde å filme den med mobilen, men avstanden var for stor.

– Det så ut som den vart truffet, men det fristet ikke å gå tilbake for å sjå en dau fuggel, så vi fortsatte nedover. Plutselig kauka Cash til, vinden blåste så sterkt at jeg hørte ingenting, men i det samme han bjeffet, var det noe som fór forbi i sidesynet mitt. Og der, et par-tre meter foran oss på stien, sto den tingesten. Jeg ble helt skjelven. Tenk om jeg ikke hadde prøvd å filme den fuglen…

«Irene» og Cash plukket med seg det som etter alt å dømme var en vindmåler som hadde blåst løs fra vindturbinen. Og hun var langt utenfor faresonen på 200 meter.

– Jeg var vel ihvertfall 100, om ikke 200 meter fra dette skiltet da vindmåleren kom farendes. For ordens skyld så hadde jeg vært inne på fosenvind.no og sjekket at det var grønt, noe som betyr ingen fare før jeg gikk opp. 27. mars hadde jeg også tenkt meg på tur, men da hørtes en forferdelig lyd fra turbinene, enda jeg var 2 km unna fjellet. Gikk da inn på siden til dem, og såg at det stod rødt og fare for iskast. Den gang snudde jeg og tok helgen et annet sted.

Rasende

Da «Irene» kom hjem hadde hun bare 3 % strøm igjen på telefonen. Men hun forsøkte likevel å ringe daglig leder i Fosen vind DA, Eivind Torblaa. Han svarte ikke på telefonen, men på PCen fant hun epost-adressen til Fosen vind, og fyrte avgårde to meldinger.

Denne siste fikk hun ikke svar på, men etter å ha snakket med venner og med Naturvernforbundet, ble hun rådet til å melde saken til politiet.

– Jeg ringte politiet, ikke bare en gang, men tre ganger. De er ikke lette å få tak i, og da jeg endelig fikk snakket med en, så svarte han at jeg kunne jo anmelde saken om jeg ville, men de kom ikke til å bruke mye tid på å henlegge saken. Han var definitivt ikke interessert i saken. Og, siden kontoret er stengt på grunn av korona, måtte jeg anmelde via nettet.

«Irene» gikk inn på nettet, men fant ikke noe egnet formular til å levere en anmeldelse. Hun valgte derfor å tipse mediene.

– Noen mente jeg burde tipse VG om dette, så jeg gikk inn på nettsiden der og fylte ut et tipsformular. De tok aldri kontakt.

– Så sendte jeg melding til NRK, men heller ikke der fikk jeg noen reaksjon.

Ga ikke opp

Mandag 11. mai fikk hun så et endelig et svar på sin rasende epost til Fosen vind.

Fra: Torblaa Eivind J <EivindJ.Torblaa@statkraft.com>
Sendt: mandag 11. mai 2020, 15:43
Til: xxx xxxxx
Kopi: Soleim Arild Magnus; Fuglseth Geir
Emne: Klage 6 mai

Hei xxx xxxxx,

takk for at du gjorde oss oppmerksom på propellen i vindparken. Vi beklager forholdet. Saken tas på høyeste alvor og vi vil sette i gang en granskning umiddelbart. Vi regner med å få avklart hva som kan ha skjedd etter å ha sjekket utstyret med leverandør. Når resultatet foreligger vil vi dele funnene med deg. Om du har spørsmål i mellomtiden ber vi deg kontakte kraftverksjef Arild Soleim på mob.nummer: 992 71 702 evt. mail: arild.soleim@statkraft.com

Som en del av granskninger er det viktig at vi får en beskrivelse fra deg om nøyaktig hvor, når og hva som skjedde. Håper du kan være behjelpelig med å sende oss noen ord om dette med det første.

Mvh

Eivind

Eivind Torblaa
Daglig leder/General Manager
Fosen Vind DA
Lilleakerveien 6
0283 Oslo, Norway
eivind.torblaa@fosenvind.no

«Irene» var ikke fornøyd med svaret, så samme kveld sendte hun en ny epost til Torblaa.

Dato: 11. mai 2020 kl. 19:47:31 CEST
Til: Torblaa Eivind J <EivindJ.Torblaa@statkraft.com>
Emne: Re:  Klage 6 mai

På tur ned den bratteste skråningen kom denne delen flyvende,ca 1-200 m fra skilting om FARE FOR IS!! Litt i sjokk så husker ikke eksakt, men jeg husker den høye stenen som stikker opp i samme forbindelse. På film har jeg også en fugl som blir kvestet av turbinbladene, les jakttider! Og mulig fredning uansett tid på året. Tross mest sannsynlig ulykkelig slutt for den, så reddet den mest sannsynlig mitt liv, hadde jeg gått noen sekunder tidligere kunne virkelig dette blitt min siste tur i skog og mark, og ja jeg er alenemor til 2 barn!!!!

Så kommer dere med en liten beklagelse på mail. Ingen god følelse når man føler for å kaste opp i fjellheimen når bladene suser rundt ørene! Med livet som innsats i mitt nærområde sist Tirsdag gjør til at flytting nå blir nødvendig. Jeg er avhengig av bevegelse i naturen for at ryggen skal fungere etter brudd, så frigjøringsdagen ble IKKE feiret iår, for noe frihet eies ikke lengre for oss som lever mye av tia i fjellheimen!!

Når jeg kommer meg til politi stasjonen blir forholdet anmeldt, dette til orientering.

Mvh,

Stor kapital

Storheia vindpark er Norges største. forteller Fosen Vind på sine nettsider. Nøyaktig hvordan eierskapet er fordelt er, som vanlig når det gjelder den statssubsidierte vindkraft-industrien, ikke helt enkelt å finne utav.

Fosen Vind DA er et joint venture-selskap eid av Statkraft (52,1 %), TrønderEnergi (7,9 %) og Nordic Wind Power DA (40,0 %), et europeisk investorkonsortium etablert av Credit Suisse Energy Infrastructure Partners og støttet av det sveitsiske kraftselskapet BKW.  (Fosen vind)

Når det gjelder anlegget på Storheia i Ørland og Åfjord, dukker det opp et nytt selskap.

Inntil nå har det vært utbyggingsdivisjonen til Statkraft og Veidekke sammen med turbinleverandøren Vestas som har stått for arbeidet. Nå er stafettpinnen gitt videre til driftsorganisasjonen i Statkraft og Vestas som skal drifte og vedlikeholde vindparken. Som en del av garantiavtalen med Vestas skal de stå for driften sammen med personell fra Statkraft de to første årene. (Fosen vind)

Statkraft er jo heleid av den norske stat. Hva så med Creditt Suisse, BKW og Vestas? Jo, jammen er ikke vi – altså vår egen sparekasse Oljefondet – med der også. To dager etter at Oljefondet «rensket» opp i sin portefølje over selskaper de har investert i ved å utelukke fem selskaper innen kullenergi, kan vi fortelle dere at Oljefondet ved siste årsskifte hadde investert tilsammen 15,5 milliarder kroner (15,526,836,868), minst, bare i disse tre selskapene som er involvert i Storheia.

– Folk må våkne

Ingen vet når politistasjonen på Brekstad vil åpne, slik at «Irene» kan få levert inn en anmeldelse. At en anmeldelse vil få noe som helst virkning har verken «Irene» eller vi noen tro på. Selv om hun har en hund som heter Cash, har hun innfunnet seg med at regjeringen, sammen med de som har mest cash, ikke vil stoppe, selv om hun nesten ble drept.

– Jeg skjønner jo at det er håpløst å tro at det vil bli aktuelt å rive alle vindparkene som er blitt bygget i Norge. Men, jeg håper folk skjønner at de må holde seg unna de som er blitt bygget, de ødelegger ikke bare dyrelivet og naturen vår. De er livsfarlige. Folk må våkne av dvalen, og stoppe denne vindgalskapen før den tar liv!

Denne saken er resultat av et tips vi fikk fra en våken leser som så et innlegg på Facebook-siden til Motvind Norge. Vi setter stor på alle tips og bilder fra våre lesere, men vi kunne ha trengt en egen graveredaksjon på 8-10 personer, gjerne med god kunnskap om økonomi og finansakrobatikk. Det har vi dessverre ikke i dag. Derfor ber vi pent om et økonomisk bidrag for å hjelpe oss på veien dit.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.