«Skrik» restaureres før det igjen skal stilles ut på Nasjonalmuseet i Oslo. Foto: Heiko Junge-NTB.

«Kan kun være malet af en gal Mand!» står det skrevet på førsteutgaven av maleriet «Skrik». Nasjonalmuseet konkluderer nå at skribenten er kunstneren selv.

Nye undersøkelser i forbindelse med at maleriet konserveres og undersøkes, har ført fram til en forklaring på den underlige setningen i den røde himmelen på maleriet, skriver Nasjonalmuseet i en pressemelding.

– Det er ingen tvil om at påskriften er Munchs egen. Både håndskriften og hendelser fra da Munch viste maleriet for første gang i Norge, peker i samme retning, sier kurator Mai Britt Guleng ved Nasjonalmuseet, som eier førsteutgaven fra 1893. Den finnes til sammen fem versjoner av samme motiv.

Første gang påskriften nevnes, er i forbindelse med en utstilling i København i 1904, elleve år etter at Munch malte bildet.

Man har blant annet analysert håndskriften opp mot Edvard Munchs brev og dagbøker. Bakgrunnen er kritikken maleren fikk da han stilte ut «Skrik» sammen med flere andre malerier for første gang i Norge høsten 1895. Kunstkritikeren Henrik Grosch skrev at man ikke lenger «kan betrakte Munch som en alvorlig mann med en normal hjerne,» mens medisinstudenten Johan Scharffenberg stilte spørsmål ved Munchs psykiske tilstand.

Dette skal ha gått sterkt inn på Munch, og til og med få år før han døde i 1944, hentet maleren fram episoden flere ganger.

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂