Klimapøbler helte tirsdag en svart væske på et kjent maleri av kunstneren Gustav Klimt. En person forsøkte å lime seg fast til beskyttelsesglasset.

Bak aksjonen sto den ekstreme klimagruppen Letzten Generation ( Den siste generasjon). På Twitter kan man se aksjonister i Wien, som sier at vi lever i et «klimahelvete» som verden har visst om i 50 år uten å reagere. De siterer dermed FNs generaldirektør António Guterres, som brukte samme begrepet under en tale i forbindelse med klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh.

Maleriet er beskyttet av en glassvegg, og det er for tidlig å si om det er påført skade. Aksjonistene gjemte under klærne en varmeflaske som inneholdt en svart væske da de gikk gjennom sikkerhetskontrollen.

– Våre eksperter sjekker om bildet «Død og liv» er blitt skadd, sier Klaus Pokorny ved museets ledelse. (NTB)

Slike aksjoner har blitt nesten dagligdagse nå, og lignende ekstreme aksjoner sprer seg utover den vestlige delen av Europa. Her i Norge opplevde vi nylig en lignende aksjon mot Munch-bildet Skrik i Nasjonalmuseet. Tre utenlandske aktivister ble pågrepet av politiet.

Straffene disse pøblene får av myndighetene er svært milde, og de slippes som regel ut på frifot i løpet av kort tid, slik at de kan gjennomføre flere ekstreme aksjoner i sin kamp for å redde verden.

Les også:

Klimamobben fremstår som en ekkel kult fra øvre middelklasse


Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.